• 2.B,   prvouka: Enviromentálny projekt: Pôda a jej zložky, znečisťovanie pôdy

            28. 2. 2021

            So žiakmi 2.B triedy sme urobili projekt v rámci predmetu prvouka s témou: Pôda a jej zložky, znečisťovanie pôdy. Žiaci sa naučili ako sa o pôdu starať, aby sa neznečisťovala odpadom, chemikáliami a  umelýmí hnojivami. Naučili sme sa,  ktorá zemina je najvhodnejšia na sadenie semienok a čo musí všetko obsahovať, aby v nej semienko vyklíčilo.    

            Žiaci potrebovali misku alebo malý kvetináč, zeminu (alebo vatu), do ktorej vložili semienko a zavlažili vodou. Po týždni sa niektorým žiakom v miskách objavili krásne vyklíčené  lístočky žeruchy (čakáme na  uhorky a fazuľku).

            Takto krásne vyrástla žerucha Sifii Kelemenovej. 

            Na záver projektu si žiaci ešte nakreslili obrázok, ako postupne klíči a rastie žerucha.

            Mgr.Trstenská Anna

          • Súťaž triedy 7.A

            13. 2. 2021

                Trieda 7.A  si  na predmete anglický jazyk zasúťažila na tému  “Moja  expozícia v múzeu”,  kde  mali zužitkovať  svoje vedomosti  z histórie a spojiť ich súčasne s témou , ktorá ich zaujíma.  Najviac ich zaujala téma história dopravy, čokolády a počítačov,  ale zodpovedne sa zhostili  aj vážnejšej témy ako napríklad historického odkazu  Hirošima  & Nagasaki .   

            Na prvom mieste sa umiestnila  so svojou prácou  Mia, na druhom mieste Lara a na treťom mieste skončila Romanka.  

            Pochvalu si však zaslúžia nielen víťazi, ale všetci zúčastnení, lebo  dokázali svoj projekt  plynulo ústne prezentovať, pričom si značne rozšírili svoju slovnú zásobu a  urobili tak ďalší krôčik  vpred   pri  zdokonaľovaní  svojho  prejavu v anglickom jazyku.  Tešíme sa na vaše ďalšie práce. 

             

            Ing. Slávka Grambličková

          • ŠINTER liga sa mení na ŠINTER e-ligu a začína už 1.2.!

            27. 1. 2021

            Milé žiačky, milí žiaci, vážení rodičia a priatelia školy,

            aj v tomto školskom roku mali deti zo ŠINTER tímu Riazanská FIRES reprezentovať ZŠ s MŠ Riazanská v ŠINTER lige.

            Bohužiaľ, zo známych dôvodov bola súťaž ako aj všetky krúžky s ňou spojené od októbra dlhodobo prerušené.

            V spolupráci s organizátormi projektu a ostatnými partnerskými školami sme ale pripravili jeho nový formát, ktorý dostal názov ŠINTER e-liga.

            Začína prvým tréningom vysielaným v pondelok 1. februára od 17:00 na YouTube kanáli ŠINTER TV. Veľkou výhodou týchto tréningov, ktoré budú pravidelne každý pondelok a štvrtok od 17:00 do 17:30 je, že si ich môžu vyskúšať úplne všetci, tí najmladší ale aj "dospeláci". Budú koncipované tak, aby ich zvládol naozaj každý a zamerajú sa na základy atletiky, gymnastika, rôznych loptových hier, doplnené cvičeniami na rozvoj sily, kondičky, obratnosti, výbušnosti.

            Súčasťou ŠINTER e-ligy budú aj rôzne dlhodobé súťaže o veľmi zaujímavé a hodnotné ceny. Viac informácií nájdete na stránke www.sinterliga.sk a Facebook stránke Šinterliga.

            Veríme, že do súťaženia a pravidelného cvičenia sa vás zapojí čo najviac, taktiež držíme palce, aby sa vám aj podarilo niečo vyhrať .

            Športu zdar!

            Mgr. Katarína Čuntalová

            riaditeľka ZŠ

            Mgr. Dušan Šesták

            vedúci ŠINTER krúžku

          • Kvíz - Slepá mapa

            14. 1. 2021

            Znalosti si žiaci môžu otestovať až v 3 rôznych oblastiach:- mestá,- povrch (nížiny, kotliny, pohoria)- vodstvo (rieky, vodné nádrže, kúpele) Slovenska.

            Slepé mapy sú dostupné vo farebnej reliéfnej verzii a v klasickej bielej slepej mape. Vďaka rôznym stupňom obtiažnosti je kvíz užitočný aj pre nižšie ročníky na testovanie a prehlbovanie znalostí o geografii Slovenska. Kvíz sme vytvorili na základe osnov 8. a 9. ročníka ZŠ v predmete geografia.

            Odkaz na kvíz, ktorý si môžete doplniť: https://www.sorger.sk/skoly/kviz-slepa-mapa-slovenska

          • ZŠ-ŠKD, 5. oddelenie (3.B)

            10. 1. 2021

            Do fotogalérie bol pridaný nový album ZŠ-ŠKD, 5. oddelenie (3.B).

            Mikuláš

            Na začiatku decembra sme sa s deťmi naladili na Mikuláša. Deti vyrobili Mikulášov a čertov z toaletných roliek a niekto sa nechal inšpirovať vlastnou fantáziou a rolku využil aj na inú postavičku.

            Piatok, pred Mikulášom, sme si do školy na seba dali niečo červené, spoločne si pochutnali na Mikulášskych dobrôtkach. Púšťali sme si pesničky na želanie a chlapci nám zatancovali Coffin Dance, ktorý v ich podaní bol jedinečný a veľmi zábavný :)

            Kalendárny rok 2020 sme ukončili výrobou anjelika.

             

            Bc. Lucia Rintelová.

             

          • Návrat detí do škôl a škôlok - január 2021

            6. 1. 2021

            (priebežne aktualizujeme)

            Milá komunita školy,

            v prvom rade Vám v novom roku prajeme všetko dobré a hlavne veľa zdravia.
            Netrpezlivo sme všetci čakali, čo nám nový kalendárny rok prinesie aj v súvislosti s návratom detí do škôl a škôlok.
            Vzhľadom na vážnu epidemiologickú situáciu už vieme, že s návratom detí do školských lavíc to bude zložitejšie. V rámci našej mestskej časti budeme všetky školy postupovať rovnako, preto tie nateraz podstatné informácie sú obsahom listu od pána starostu (v prílohe). Prosím, pozorne prečítajte. 
            Informácie k výchovno-vzdelávaciemu procesu budeme postupne dopĺňať.

            Držme si palce a určite to zvládneme.

            Ďalšie informácie:
            https://www.ta3.com/clanok/1200102/cast-maturity-sa-rusi-skoly-neotvoria-minister-zverejnil-detaily.html

            Rozhodnutie ministra školstva zo 4.1.2021: https://www.ucimenadialku.sk/usmernenia/otvorenie-skolskeho-roka-2020-2021/rozhodnutie%20ministra_4.1.2021.pdf

            Aj k testovaniam a prijímacím skúškam: https://www.minedu.sk/minister-skolstva-b-groehling-mame-plan-na-navrat-deti-do-skol-ten-vsak-zavisi-od-aktualnej-situacie/

          • ZŠ,3.B: vianočné online stretnutie

            23. 12. 2020

            V piatok 18. decembra 2020 o 18.00 sa uskutočnilo špeciálne online stretnutie III.B triedy. Z dôvodu povinnej karantény sme sa nemohli zúčastniť vianočných aktivít priamo v škole. Keďže sme sa nestihli rozlúčiť a na posledný deň v škole sme sa veľmi tešili, rozhodli sme sa, že sa stretneme z bezpečia domova. Sviatočné oblečenie, pestré menu a dobrá nálada boli súčasťou nášho stretnutia. Spoločne s našimi blízkymi sme sa porozprávali, poukazovali sme si napečené dobroty, niektorí menší súrodenci nám aj zarecitovali. Počas stretnutia sme sa dozvedeli niečo o domácich miláčikoch, ktoré máme v našich domácnostiach, niektorí z nás vyrábali mydielka, mali už vyzdobené stromčeky. Vzájomne sme sa inšpirovali. Naučili sme sa meniť pozadie na obrazovke a tak vznikol dojem, že komunikujeme z rôznych dovolenkových destinácií. Napriek tomu, že zodpovedne zostávame v povinnej karanténe, tešíme sa na chvíle s našimi blízkymi. Vieme, že keď sa budeme chcieť vidieť a počuť je to možné aj pri zachovaní pravidiel bezpečnosti. Prajeme všetkým pokojné sviatky plné lásky a zdravia.

            Žiaci III.B a ich pani učiteľky – Rintelová a Zverková  

          • ZŠ,3.B: projekt 'Zvieratá a ich životné prostredie'

            23. 12. 2020

            Do galérie ZŠ,3.B: projekt "Zvieratá a ich životné prostredie" boli pridané fotografie.

            V decembri žiaci III. B na hodinách prírodovedy a výtvarnej výchovy pracovali s pomôckami, ktoré mali k dispozícii vďaka prírodovednému projektu. Najzaujímavejšie boli modely zvierat. Každý žiak si vybral jedno alebo viac zvierat a snažil sa získať čo najviac informácií o ňom – ako vyzerá, kde žije, čo žerie,... . Pri práci žiaci využívali rôzne informačné zdroje, ktoré mali k dispozícii v triede, ale aj doma. Najviac využívali knihu o stopách zvierat, ktorú pomohli zakúpiť rodičia pre našu triedu. Stopy zvierat si vyskúšali vytvárať priamo na hodine pomocou múky. Podarilo sa im získať zaujímavé odtlačky, ktoré zakreslili do výskumného záznamníka. Niektoré z nich, ktoré boli v knihe, odborne popísali, premerali a v skutočnej veľkosti zakreslili na samostatný papier. Vznikli veľmi zaujímavé kresby, ktoré na hodine výtvarnej výchovy „pretavili“ rôznymi technikami do umeleckých diel. Pri prezentáciách získaných informácií sa žiaci dozvedeli veľa o zvieratkách, ale aj o tom kde a ako získavať odborné informácie o konkrétnych živočíchoch i ako prezentovať čo sa naučili.

            Triedna učiteľka M. Zverková

          • ZŠ, 6.A: vianočná hodina

            22. 12. 2020

            Posledná online hodina slovenčiny so 6.A sa niesla vo vianočnom duchu, a pritom stále zostala hodinou slohu. 

            Žiaci dostali za úlohu napísať slová a slovné spojenia, ktoré sa im spájajú s Vianocami. Okrem vianočného stromčeka, dobrého jedla, tradícií, darčekov a slávnostného oblečenia zazneli slová rodina, pokoj, zdravie, pohoda. Príjemným zistením bola skutočnosť, že deti považujú zdravie a čas strávený v rodinnom kruhu (hoci tento rok užšom) za dôležitejšie ako darčeky. 

            Záverečná hodina slovenčiny pred vianočnými prázdninami bola výnimočná aj tým, že žiaci ochotne obetovali desať minút z veľkej prestávky, aby každý z nich mohol porozprávať o svojom vzťahu k Vianociam.

            Mgr. Zuzana Ščibranyová

          • ZŠ, 7.A: netradičná hodina angličtiny

            19. 12. 2020

            Čo urobíme, keď sa  už poslednú hodinu pred Vianocami žiadnemu žiakovi nechce učiť, ba ani otvoriť knihu a učiteľ   trvá na tom, že niečo sa aj pred Vianocami predsa len naučiť treba?  No nájdeme kompromis a zasúťažíme  si v  online pexese – tak zostane aj baran celý aj vlk sýty.  Zabavíme sa a naučime sa užitočné slovné zvraty. 

            Skupina v zložení  Luky, Lara, Mia a Duha získali za výrazy: be careful, have a good trip, no there isn’t,   I m afraid  4 body,  a skupina v zložení Dominika, Zuzka, David a Marko  získali  za výrazy excuse me,  is there any post office near here,  I feel like a cup of coffee, how do you feel, there is no, one of the options a there isn’t any  6 bodov, čím si  zabezpečili víťazstvo.  Romanka s prehľadom regulovala hru na zdieľanej obrazovke a udržiavala v súťažiacich bojového ducha.

            A teraz hurá na prázdniny :). Prajeme všetkým pekné a pohodové Vianoce a štastný nielen Nový rok, ale celý rok 2021.

            Ing. Slávka Grambličková