• ZŠ: Projekt Green Power - preteky
          • ZŠ: Projekt Green Power - preteky

            27. 5. 2019

            Dňa 25. 5. 2019 sa konalo veľké finále projektu Green Power na pretekárskej dráhe v Dlhej. Žiaci otestovali vlastnoručne postavenú formulu na elektrický pohon na medziškolských pretekoch. Prišli ich podporiť učitelia, rodičia i spolužiaci. Pretekali v slalome, šprinte a v iných disciplínach. Pre nedostatočne nabitú batériu získali tretie miesto. Účel projektu sa však naplnil a spojil komunitu školy. Tešíme sa na ďalší ročník, na ktorom vychytáme chyby. Galéria fotografií. (J. Papuga)

        • ZŠ: Exkurzia v pracovnom tábore v Seredi
          • ZŠ: Exkurzia v pracovnom tábore v Seredi

            24. 5. 2019

            Žiaci VIII. a IX. ročníkov sa aj tento rok vďaka Zväzu protifašistických bojovníkov a vďaka pani zástupkyni Čuntalovej zúčastnili exkurzie v Seredi, kde v čase 2. svetovej vojny boli pracovné tábory, z ktorých sa odvážali ľudia do koncentračných táborov. Pripomenuli sme si tak holokaust, ktorý bol obrovskou tragédiou  20. storočia, ktorá  sa nesmie zopakovať. Dobové fotografie, predmety, zrekonštruované priestory barakov, vozeň na prepravu ľudí do táborov smrti, videosvedectvá a prednáška o koncentračných táboroch varovali pred nenávisťou, rasizmom a xenofóbiou. Veríme, že žiaci nikdyy nezabudnú na to, čo sa stalo len pred niekoľkými desiatkami rokov. Galéria fotografií. (J. Papuga)   

        • ZŠ: Čokoládová tretra
          • ZŠ: Čokoládová tretra

            21. 5. 2019

            21.5.2019 sa vybraní žiaci 1., 2. a 3. rocnika nasej skoly zúčastnili bratislavského kola bežeckej sutaze Cokoladova tretra. Konala sa neďaleko, v atletickom areáli Mladá garda. Vsetci sa snažili, co im sily stacili, za co dostali aj čokoládové medaily. Zmerali si sily aj s detmi s atletických klubov. Roman a Izabelka boli v rozbehoch treti, Maťko druhy. Izabelka Blazovska z 1. A postúpila ako šiesta do finále súťaže v Kosiciach. Vsetci sme si užili super den, na ktorý budeme iste este dlho spomínať. Ved aj stretnut Jana Volka a odfotiť sa s nim, je uspech. Galéria fotografií. (A. Šulaková)

        • MŠ-Letná: Hasiči
          • MŠ-Letná: Hasiči

            21. 5. 2019

            Na exkurzii v hasičskej stanici sa naši predškoláci oboznámili s pracovnou náplňou hasičov, vyskúšali si, aký je to pocit sedieť v hasičskom aute a naživo sedieť v hasičskom záchranárskom člne. Spoznali základnú záchranársku výbavu. Ďakujeme. Galéria fotografií. (V. Macháčová)

        • MŠ-Letná: Deň rodiny
          • MŠ-Letná: Deň rodiny

            21. 5. 2019

            V piatok 17. 5. 2019 sa stretli na Dni rodiny deti z našej škôlky, spolu so svojimi rodičmi, starými rodičmi a súťažili sme v športových disciplínach. Získané žetóny na záver deti vymenili za zaujímavé a hodnotné ceny. Ostatní kreatívne tvorili v dielni. Nik neodišiel bez skutočnej medaily. Svojou prítomnosťou nás potešil aj pán starosta Mgr. Rudolf Kusý. Počasie nám prialo, čiže sme sa skvele zabavili a zatancovali tanec priateľstva. Galéria fotografií. (V. Macháčová)

             

        • ZŠ: Škola v prírode v Liptovskom sv. Jáne
          • ZŠ: Škola v prírode v Liptovskom sv. Jáne

            19. 5. 2019

             

            Žiaci 3. ročníka a pár žiakov zo 4. A triedy sa zúčastnilo v škole v prírode v Jánskej doline na Liptove. Počas pobytu mali deti možnosť zažiť 4 ročné obdobia, nakoľko snežilo ako v zime, pršalo a fúkalo ako na jeseň, všetko sviežo voňalo ako na jar a nakoniec vykuklo aj letné teplé slniečko, ktoré odhalilo krásu okolitých končiarov Západných a Nízkych Tatier. Ubytovanie v penzióne Limba sa deťom veľmi páčilo. Zážitkom boli raňajky podávané formou švédskych stolov. Veľmi rýchlo sa naučili takto stolovať a správali sa ako starí skúsení cestovatelia. Počas pobytu si prezreli v areáli Mini-Slovenska miniatúry rôznych významných stavieb Slovenska a mohli sa kochať železnicou s fachčiacimi vláčikmi, znázorňujúcimi vlakovú dopravu na Slovensku. Nakoľko v tento deň veľmi snežilo, ďalšie aktivity: Vyrob si svojho lesného škriatka, Hodina zdatnosti a Nočná naháňačka za šiestimi pokladmi, si užili vo vnútri penziónu. Ďalší deň ich čakala náročnejšia vychádzka k Stanišovskej jaskyni a jej prehliadka s čelovkami, nakoľko v jaskyni je len toľko svetla, koľko si ho jej návštevníci prinesú... V štvrtok strávili krásny slnečný deň v Skanzene liptovskej dediny v Pribyline, kde si mohli prezrieť staré vlakové depo s rôznymi typmi vláčikov a lokomotív z dôb minulých a obydlia viacerých vrstiev niekdajšieho obyvateľstva Liptova, domčeky chudobných bezzemkov, domy remeselníkov, zámožnejšieho zemepána a kaštieľ, kde žili tí najbohatší. Zážitkom bola i prehliadka starej školy. Neobišli ani kostol, ktorý bol postavený ako replika kostola zatopeného Liptovskou Marou. Podvečer ich čakala pizza na želanie a večer slávnostné vyhodnotenie ŠvP s diskotékou. Galéria fotografií(J. Adamková)

             

        • ZŠ: Škola v prírode v Kunerade
          • ZŠ: Škola v prírode v Kunerade

            13. 5. 2019

            V pondelok 6. 5. 2019 sme sa celí nedočkaví s deťmi z 1. A, 2. B, 4. A a 4. B vybrali do školy v prírode. Prišli sme do krásneho lesného prostredia v chatovej oblasti nad dedinou Kunerad pri Rajeckých Tepliciach. Prvý deň sme si vyšli do dedinky preskúmať okolie. Na druhý deň nás autobus odviezol do Čičmian, Rajeckej lesnej, kde sme videli známy Betlehem, aj do Rajeckých Teplíc. V stredu nás slniečko sprevádzalo na farmu, ktorú sme si pozreli a kde sme si mohli zajazdiť na koníkovi. A vo štvrtok sme navštívili Budatínsky zámok s výstavou o drotárstve. Večer sme tancovali, súťažili aj sa predvádzali. Dni nám ubehli a po nich sme prišli plní zážitkov domov. Galéria fotografií. (A. Šuláková)

        • ZŠ: Hokejová Bratislava
          • ZŠ: Hokejová Bratislava

            9. 5. 2019

            V dňoch od 10. mája do 26. mája 2019 sa stanú Bratislava a Košice dejiskom MS v ľadovom hokeji. Ešte stále máme v pamäti úspechy našich hokejistov: rok 2000 Petrohrad - striebro, 2002 Göteborg - zlato, 2003 Helsinki - bronz, 2012 Helsinki - striebro. Ešte stále máme pred očami obrovské oslavy týchto víťazstiev v uliciach slovenských miest. Všetky vekové kategórie ľudí skloňovali mená ako Šatan. Višňovský, Demitra, Bondra, Lintner, Hlinka, Kapuš, Staňa, Pálffy, Nagy, Radivojevič, Cíger, Országh, Lašák, Hlinka... Stále dúfame, že opäť zažijeme tú úžasnú eufóriu zo získania niektorého z cenných kovov. A preto žiaci 3. A a 4. A s veľkou chuťou prijali výzvu Matúša Valla, primátora Bratislavy, zapojiť sa do výtvarnej súťaže Hokejová Bratislava a kresbami podporiť našich hokejistov. CHLAPCI, DRŽTE SA! Galéria fotografií. (K. Čajdová)

        • ZŠ: Detská policajná akadémia
          • ZŠ: Detská policajná akadémia

            9. 5. 2019

             

            O čom je policajná akadémia? O všetkom, čo sa týka polície, bezpečnosti, predpisov, ale aj o slušnom správaní. Pod vedením mjr. Andrey Korienekovej sa deti 4. A a 4. B prostredníctvom riešenia rôznych úloh v pracovných zošitoch oboznámili s prácou našej polície, o hrozbe nebezpečia na internete, o tom, čo je rasizmus, diskriminácia, extrémizmus, ako sa bezpečne pohybovať v cestnej premávke a o šikanovaní, násilí a vandalizme. Galéria fotografií. (K. Čajdová)