• ZŠ: Školské vianočné trhy
          • ZŠ: Školské vianočné trhy

            21. 12. 2019

             

            Ani pred Vianocami naša škola neutícha vo svojich aktivitách. Tradíciou sa stali školské vianočné trhy, ktoré sa konali aj tento rok, vo štvrtok 19. 12. 2019, teda 5 dní pred Vianocami. Každý návštevník mal teda šancu kúpiť si vlastnoručne vyrobené výrobky od našich detí, ktoré určite ozdobia nejednu vianočnú domácnosť. S výrobou pomáhali aj príbuzní žiakov, ktorým záležalo na tom, aby sa škola pozitívne prezentovala. Súčasťou trhov bola aj čajovňa s čajom, punčom, koláčikmi a s posedením pri sviečkach, ktorú si pripravili naši ôsmaci. V rámci nej vyzbierali 85 eur, ktoré venujú opusteným zvieratkám. Atmosféru na trhoch si prišli vychutnať aj žiaci z našich škôlok. Dostali aj malý darček. Pred vianočnými trhmi sa cez prvú hodinu konalo vyučovanie o finančnej gramotnosti, na ktorých sa žiakom objasnili základné pravidlá narábania s financiami, s princípmi trhu a predávania tovaru. Deti si samy určili ceny svojich výrobkov. Tento rok žiaci II. A a IX. A predávali svoje výrobky aj v tržnici mestskej časti Bratislava-Nové Mesto. Druháci si pripravili pre verejnosť krásne vianočné predstavenie, čím prezentovali svoj talent. Otvorili sme tým ďalšiu tradíciu, keďže šikovnosť našich detí nemôže zostať iba za múrmi školy. Ďakujeme celej komunite školy za to, že prejavila tímového ducha v organizácii náročnej, no očarujúcej aktivity školy. Galéria fotografií. (J. Papuga)

            VŠETKÝM PRAJEM KRÁSNE A POKOJNÉ VIANOCE PLNÉ LÁSKY.

             

        • ZŠ: Vianočný bazár
          • ZŠ: Vianočný bazár

            26. 12. 2019

            V piatok 13. 12. trieda 6. A podporila peknú myšlienku. V priebehu posledného týždňa žiaci priniesli svoje veci (hračky, knihy, oblečenie...), ktoré už veľmi nepoužívajú a rozhodli sa nimi potešiť niekoho iného. Vyzbierané veci sme spoločne odniesli na Vianočný bazár chalaňov, kde sa počas víkendu predávali. Vyzbierané peniaze pomôžu ľuďom, ktorí to najviac potrebujú. Galéria fotografií. (K. Čuntalová) 

        • ZŠ: Oloart
          • ZŠ: Oloart

            21. 12. 2019

             

            Dňa 12. 12. 2019 sa naša škola zúčastnila súťaže Olo Art 2019. Téma bolo vytvoriť známu osobnosť z odpadového materiálu. Deti si vybrali Harryho Pottera. Odovzdávanie cien prebehlo za hojnej účasti škôl z celého Slovenska. Program bol pre deti v hoteli Holiday In veľmi zaujímavý. Miro Jaroš, Dara Rolins, moderátor Roman Juraško. Deti boli nadšené hlavne z priateľského prístupu Mira Jaroša. Spoločnosť Olo vyhlásila výsledky súťaže a pasovala Sáru Rolins za ambasádorku separovaného odpadu. Hoci sme sa neumiestnili, bol to nezabudnuteľný zážitok. Aktivitu pripravil podnik Odvoz a likvidácia odpadu. (K. Bartošová) Galéria fotografií.

        • ZŠ: Mikulášska Šinter liga
          • ZŠ: Mikulášska Šinter liga

            16. 12. 2019

            Na pôde našej školy sa nedávno uskutočnil Mikulášsky basketbal. Bol to prvý turnaj v tejto sezóne zo série žiackej Šinterligy. Samotná súťaž mala tri kolá: štafety, streľbu na kôš, basketbal trojíc. Aj napriek tomu, že naši mladší žiaci svojich súperov zdolali, na celkové prvenstvo to napokon nestačilo, pretože ich starší spolubojovníci skončili druhí. Po zrátaní bodov za jednotlivé disciplíny sme teda obsadili druhé miesto za víťaznou ŠpMND na Teplickej ulici. Všetci účastníci odchádzali domov spokojní a s úsmevom na tvári, pretože od Mikuláša dostali všelijaké sladkosti a navyše aj originálnu fľašku s logom svojho tímu. Fotky nádete na: http://www.sinterliga.sk/galeria/zs-s-ms-riazanska-mikulassky-turnaj-9-12-2019 (D. Šesták)

          • ZŠ: Festival vody - úspech našich žiakov

            16. 12. 2019

            Festival vody je súťažná prehliadka projektov žiakov základných škôl a osemročných gymnázií o vode, ktorú Bratislavská vodárenská spoločnosť  realizuje už od roku 2010. Cieľom festivalu je rozvoj vedomostí a znalostí detí o pitnej vode,  jej výrobe, distribúcii, odvádzaní a čistení odpadových vôd, ale aj o dôležitosti a nenahraditeľnosti vody pre človeka a prírodu. Dňa 10. 12. 2019 sa žiaci 7. A triedy v zložení: M. Marcinek, C. Sartolenová, T. Slámová a D. Polatseková zúčastnili finále festivalu. Vybrali sme si tému: Prečo je dôležité budovať čističku odpadových vôd. Problémy, ktoré sme riešili: 1. trativody alebo zle vybudované žumpy prepúšťajú odpad do pôdy, 2. odpadové vody ohrozujú rastlinstvo a živočíšstvo, 3. odpadové vody znečisťujú zásoby podzemnej vody. Žiaci porotu zaujali svojou prezentáciou a trojrozmerným modelom. V II. kategórii sa medzi 16 základnými školami žiaci umiestili na treťom mieste. Tejto súťaže sme sa zúčastnili po prvýkrát a hneď takýto úspech. Počas festivalu BVS pripravila pre žiakov predstavenie s kúzelníkom, fantastické občerstvenie, darčeky a teplý obed. Cítili sme sa veľmi príjemne. (A. Trstenská)

        • ZŠ: Pokračovanie projektu Green Power
          • ZŠ: Pokračovanie projektu Green Power

            8. 12. 2019

            Dňa 29. 11. 2019 som sa zúčastnila na otvorení projektu Greenpower Slovensko, ktoré sa konalo v priestoroch STU v Bratislave na Strojníckej fakulte. Prezentácia bola zameraná na predstavenie projektu žiakom a učiteľom a ich motiváciu. Mgr. Arnold Kiss z Greenpower Slovensko predstavil prítomným projekt Greenpower Slovensko, jeho základné pravidlá a priblížil ako bude projekt prebiehať. Doc. Magdolen zo Strojníckej fakulty STU oboznámil prítomných s kľúčovými bezpečnostnými pravidlami, ktoré treba dodržiavať pri stavbe formule a počas pretekov. Na záver sme si pozreli veľké formule na elektrický pohon, ktoré postavili v rámci svojich projektov študenti STU SjF BA. Ďakujem pánom Ing. Knotekovi a doc. Magdolénovi. Tento projekt sa uskutočňuje vďaka podpore Nadácie Volkswagen Slovakia a spoločnostiam Volkswagen Slovakia a Siemens s. r. o.  (A. Trstenská)

        • ZŠ: Sadenie stromov
          • ZŠ: Sadenie stromov

            8. 12. 2019

            Hoci je december, podarilo sa nám ešte do mäkkej pôdy nasadiť nové stromy, ktoré sme dostali od firmy Brainway Inc. Vysadili sme 2 hraby a 4 buky. Pomáhali deti z 5. B triedy. Prispeli sme tak k zveľadeniu životného prostredia a veríme, že nás na jar stromčeky potešia. Galéria fotografií. (J. Papuga)

        • ZŠ S MŠ: Predvianočný čas a Mikuláš
          • ZŠ S MŠ: Predvianočný čas a Mikuláš

            8. 12. 2019

            V predvianočnom čase a v čase Mikuláša všetky tri naše zariadenia oslávili predvianočný čas. V deň Mikuláša k nám zavítal on sám, čert a anjelik. V školskom klube detí sa konala  mikulášska diskotéka. Deti si pripravili krásne tanečné vystúpenie. Parlament žiakov školy si zase pripravil červený deň, odmeňovali sa deti, ktoré prišli v červenom. V škôlke na Teplickej deti videli rozprávku o pierku anjela v podaní Mikuláša, anjela a čerta. Po rozprávke deti Mikulášovi zaspievali Mikulášske piesne a predniesli básne. Mikuláš im dal balíčky plné dobrôt. Do najkrajších sviatkov roka ostáva už len pár dní. Deti na MŠ, Letná zdobili vianočné stromčeky, vyrábali adventné vence a všade navôkol sa nesú vianočné koledy. Deti ZŠ sa zúčastnili zdobenia vianočných stromčekov na Primaciálnom námestí. Celá škola žije predvianočným časom. Galéria fotografií

        • ZŠ: Olympiáda z anglického jazyka - školské kolo
          • ZŠ: Olympiáda z anglického jazyka - školské kolo

            5. 12. 2019

            Tento rok sa na našej škole uskutočnilo školské kolo 30. jubilejného ročníka anglickej olympiády, ktorý každoročne vyhlasuje IUVENTA, Slovenský inštitút mládeže. Angličtina sa stáva svetovým esperantom a bez nej sa žiaden obyvateľ našej krajiny nezaobíde. Je preto dobré, že si to aj naši žiaci uvedomujú a že sa v relatívne veľkom počte prihlásili na tohtoročnú súťaž. Účasť v olympiáde ich nesporne motivuje zlepšovať sa. My učiteľky angličtiny môžme s potešením konštatovať, že medzi nimi boli aj vynikajúci žiaci. V kategórii 1A (6. - 7. ročník) sa umiestnil Lukáš Prechtl zo 6. B triedy. V kategórii 1B (8. - 9. ročník) uspela na prvom mieste Ema Ponická z 9. A triedy, na druhom mieste sa umiestnila Viola Lajčiaková z 9.B triedy a na treťom mieste Hiram Mede z 8.A triedy. Na okresné kolo postupuje z našej školy žiačka Ema Ponická a my veríme, že uspeje. Držíme jej palce. (N. Ondrušková)

        • ZŠ: Bábkové divadlo pre prvákov
          • ZŠ: Bábkové divadlo pre prvákov

            5. 12. 2019

            V jednu novembrovú stredu zavítalo k prváčikom bábkové divadlo. Detičky si pozreli rozprávku Brumík a včielky. Výchovným cieľom bolo uvedomiť si, ako sú pre nás včielky veľmi dôležité a preto ich musíme chrániť, ako je dôležité starať sa o čistotu životného prostredia. Zároveň sa presvedčili o dôležitosti troch čarovných slovíčok PROSÍM, ĎAKUJEM, PREPÁČ. Po predstavení si zahrali hru O čarovné jabĺčko, v ktorej hádali kladením vhodných pomocných otázok zvieratko. Potom si vyrobili vlastné zvieratko. Jedna skupina včielku a druhá macka. V rámci spätnej väzby detičky z 1. A nakreslili obrázok, čo sa im najviac páčilo. Hlasovaním rozhodli, kto sa stane víťazom. Keďže dve žiačky získali rovnaký počet hlasov, poprosili sme p. zástupkyňu Dudášovú, aby rozhodla, kto sa ním stane. Najviac hlasov získala Ninka Anderovská z 1. A. Na druhom mieste sa umiestnila Vanesska Janíková z 1. A a na treťom mieste Matúško Vajsábel, Ninka Leitner a Sandrika Spišáková. Podujatie bolo milé, zábavné a hlavne poučné. Galéria fotografií. (K. Čajdová)

        • MŠ, Teplická: Spievanky
          • MŠ, Teplická: Spievanky

            5. 12. 2019

             

            V stredu našu MŠ navštívili muzikanti Fidlikanti so svojím hudobným vystúpením spievanky, spievanky. Muzikanti deti oboznámili s niektorými  hudobnými nástrojmi (husle, cimbal, píšťalka, ozembuch). Spoločne s Fidlikantami sme si zatancovali a zaspievali veselé ľudové detské pesničky. Predstavenie sa nám veľmi páčilo a skvelo sme sa zabavili. Galéria fotografií. (A. Masarovičová)

        • MŠ, Letná: Tenis
          • MŠ, Letná: Tenis

            5. 12. 2019

            Krúžok tenisu sa stal veľmi obľúbený u chlapcov aj dievčat. Deti získavajú pohybové zručnosti v hádzaní a chytaní tenisovej lopty a pracujú s raketou. Odbíjajú na rakete, o zem, o stenu s raketou. Rozvíjajú sa u detí rýchlostné schopnosti a aj zábavnými hrami deti získavajú pozitívny vzťah k tenisu. Galéria fotografií. (V. Macháčová)