• ZŠ, 2.B : pokus - odparovanie

            28. 4. 2021

            Pokus: Téma: odparovanie. Do pohára som naliala vodu a do nej som pridala soľ. Zmiešala som to, aby sa soľ rozpustila. Do vody som pridala motúziky. Pohár som položila na slnečné okno mojej izby. Za pár dní sa všetka voda odparila. Na motúzikoch kryštalizovala soľ. Výsledok som odfotila a posielam v prílohe.

            Text:  Lea Kordošová, žiačka 2. B. (vyučujúca: Mgr. Anna Trstenská)

          • ZŠ, 1.A: Deň Zeme

            28. 4. 2021

            Do fotogalérie bol pridaný nový album ZŠ, 1.A: Deň Zeme.

            Pri príležitosti Dňa Zeme sa žiaci 1.A venovali téme Zmeníme planétu. V rámci Ekotopfilmu si žiaci pozreli animované filmy, ktoré viedli k zamysleniu, ako sa správame k našej planéte a čo je naozaj v živote dôležité. Deti veľmi rýchlo pochopili, že bez čistej prírody sa ani oni nebudú mať dobre... Na záver absolvovali online kvíz o plytvaní s potravinami. Niečo sa naučili a aj si zasúťažili. Víťazmi sa stali všetci, ktorí pochopili, aké dôležité je našu Zem chrániť.

            PhDr. Janka Adamková

          • ZŠ, 6.A : 'Moja kniha receptov' (súťaž)

            15. 4. 2021

                    V triede 6.A sme  na hodinách angličtiny preberali lekciu zameranú na varenie a recepty práve na prelome mesiacov marec a apríl. A tak sme  spojili marcovú akciu Mesiac knihy s aprílovou Veľkou nocou, a každý žiak si vyrobil a ilustroval vlastnú knihu receptov”, ktorá mala obsahovať všetky recepty použité v konverzáciách na hodinách anglličtiny. T.j.:

            1) recept rozprávkového jedla podľa fantázie,

            2) recept jablkového koláča,

            3) recept typického  jedla z UK.  

                       A pridali sme aj  dva mimoučebnicové projekty:  

            4) recept svojho najobľúbenejšieho jedla (najlepšie vlastnoručne pripravené a nafotené) – za marec a

            5) recept  tradičného  veľkonočného  jedla – za apríl.

             

                   Podľa pravidiel súťaže mali žiaci vo  videonahrávke predstaviť obsah  svojej knihy a detailne podľa svojich ilustrácií  porozprávať o tom, ako treba postupovať a čo potrebujú na prípravu svojho obľúbeného jedla a tradičného veľkonočného jedla. Trochu nám viazli termíny odovzdávania a  vytvorenie uznášaniaschopnej poroty, takže nakoniec boli udelené len ceny pre prvé dve miesta.  

                 Prvé miesto pre Lindu, Dianku, Paulínku a Mišku za splnenie daných podmienok súťaže a vytvorenie videonahrávky,  a druhé miesto za účasť pre všetkých ostatných.  

                    Všetci účastníci súťaže prezentovali v rámci konverzácie na hodinách ústne každý jeden recept zo svojej "kuchárskej knihy", čím sa v angličtine posunuli vpred a  zaslúžia si za to ocenenie, avšak víťazné dievčatá urobili aj niečo naviac – zrealizovali svoj  projekt zaujímavou a netradičou formou,  preto si zaslúžia gratuláciu nielen za usilovnosť, ktorá ich priviedla na stupne víťazov, ale predovšetkým za  invenciu a odvahu takto verejným ústnym prejavom prezentovať  svoje pokroky. Navyše každoročné porovnanie úrovne svojich nahrávok im môže poslúžiť ako  motivácia stále  na sebe pracovať,  a to je pre budúcnosť ich najväčšie víťazstvo. Držíme palce.

             

            Ing. Slávka Grambličková

             

            Víťazné videá

            Miška

            Linda 

            Paulínka

            Dianka

             

            Práce ostatných:

            6.A_-_Moja_kniha_receptov_-_sutaz.docx

             

          • ZŠ, 7.A - ANJ: 'Veľkonočné zvyky ľudí na severe' - projekt (súťaž)

            12. 4. 2021

                   Práve v období Veľkej noci sme v 7.A. preberali  v učebnici  článok o živote a zvykoch ľudí na severe. Veľkonočné zvyky, hoci by sa tematicky najviac hodili,  však  v učebnici chýbali.  Tak sme si v rámci veľkonočnej aktivity zasúťažili na tému veľkonočné zvyky na severe s projektom „How do Sami  people celebrate Easter“. 

                   Žiaci  vyberali spomedzi seba víťazov podľa svojich vlastných vopred  stanovených kritérií, aby bol výber tých najlepších skutočne objektívny.  V súťaži tak prejavili nielen svoje tvorivé schopnosti, ale aj  mimoriadnu dávku osobnostnej zrelosti.

                  Na prvom  mieste sa  umiestnil Larin projekt, na druhom  mieste sa umiestnila Romanka a na treťom mieste Mia.  

                Keďže pre žiakov v porote bola pri výbere viťazov najdôležitejšia vizuálna stránka projektu, hodnotenie ústneho prejavu zostalo na špeciálnej cene učiteľa. Takmer dve tretiny skupiny získali najvyšší počet bodov za plynulé rozprávanie o veľkonočných zvykoch ľudí na severe - takže  blahoželáme nielen víťazom, ale všetkým, ktorí  sa zapojili do projektu a  dokázali s použitím novej slovnej zásoby svoj projekt plynulou angličtinou obhájiť.

            Ing. Slávka Grambličková

            Tri víťazné projekty.... a práce ostatných:  7.A_-_How_do_Sami_people_celebrate_Easter_-_projekt__sutaz.docx​​​​​​​

          • ZŠ, 7.A: veľkonočná aktivita

            8. 4. 2021

            Tesne pred sviatkami a vytúženými veľkonočnými prázdninami sme sa okrem hodnotenia predĺženého polroka, venovali aj tradíciám a symbolom Veľkej noci. Hoci fotografie našich najbližších a najmilších fotoshop určite nepotrebujú, tento krásny tulipán pre nás za krátku chvíľku vytvoril náš šikovný žiak a spolužiak Denis Ilchenko práve v tomto programe.

            Lucia Miglierini a celá 7.B. 

          • ZŠ, ANJ: veľkonočné aktivity

            8. 4. 2021

            So spojenou skupinou 3.A a 3.B sme sa na hodinách angličtiny rozprávali o Veľkonočných tradíciách vo Veľkej Británii. Žiaci sa dozvedeli o tradičných jedlách a zvykoch. Žiakom sa páčili viaceré zvyky a to najmä hon na veľkonočné vajíčka a netradičný zvyk priväzovania mužov o stoličku ale aj súťaž v behu s palacinkami, ktoré sú vyhadzované do vzduchu. Taktiež sme sa rozprávali o aktivitách, ktoré robia žiaci počas Veľkej noci.

            S triedou 5.A sme na hodine angličtiny hrali hru Would you rather...? (Čo by ste radšej...?) Žiaci dostali rôzne zaujímavé otázky ohľadom Veľkej noci a museli si vybrať jednu z dvoch možností. Naprikad: Čo by ste si radšej dostali: Jedno obrovské čokoládové vajíčko alebo 50 malých vajíčok? Čo by ste radšej mali: veľké zajačie ušká alebo huňatý zajačí chvostík? Čo by ste radšej robili: Zdobili 100 vajíčok alebo 100 veľkonočných koláčikov?

            S 2.A triedou sme spoločne počúvali a pozerali video s Veľkonočnou piesňou o skákajúcom zajkovi. Pesnička mala rýchli rytmus, nové slovíčka a žiakov veľmi bavila pretože niektorý si aj zatancovali. Pieseň obsahovala aj rôzne pokyny ako kráčajte, bežte, skáčte a točte sa a žiaci tieto pokyny opakovali po zajacovi. Niektorí dokonca zavolali mladších súrodencov a tí sa spoločne s nami učili a zabávali na hodine.

            S 8.A triedou sme spoločne zisťovali rôzne zaujímavé zvyklosti zo sveta ktoré sú spojené s Veľkou nocou. Žiaci dostali za úlohu vyhľadať 3 zaujímavé zvyklosti zo sveta. Dozvedeli sme sa napríklad o najväčšej Veľkonočnej omelete z Francúzska, o Gréckej tradícií vyhadzovať džbány z okien, o Ruskej tradícií jesť len studené pokrmy a o Poľskej tradícií nechávať si požehnať košíky plné jedla a vajíčok v kostole.

            Mgr. Klaudia  Kenderová

          • ZŠ,1.A: Veľká noc

            8. 4. 2021

            Aj my, žiaci 1,A, sme sa zapojili do výzvy žiackeho parlamentu a pripravili sme si deň prezentácií našich veľkonočných zvykov a tradícii. Na slovenskom jazyku sme sa porozprávali o vajíčkach... Vedeli ste, že u vtákov Nandu sedí na vajíčkach samček, že kukučkino vajíčko sa v cudzom hniezde sfarbí podľa pôvodných valec, že sova kobcovitá má vajíčko guľaté? Matematika bola tiež veľkonočná. Hoci sme malí prváci naše prezentácie boli perfektné, nechýbalo ani video, ako sa zdobia vajíčka! Už sa tešíme na stretnutie so spolužiakmi po Veľkej noci.

            😀

            PhDr. Janka Adamková