• ZŠ,2.A: zákusky

            6. 4. 2021

            Učenie v 2.A inak - nepečené zákusky. Dištančné vyučovanie v 2.A vyzerá aj takto. Detičky, pod vedením p. učiteľky, robili nepečené zákusky. A tu je výsledok. Parádne sa vydarili a veľmi chutili.

            Mgr. K. Čajdová

            Do fotogalérie bol pridaný nový album ZŠ,2.A: zákusky.

          • ZŠ, 9.A - INF: marec - Mesiac knihy

            6. 4. 2021

                  V rámci  akcie marec – Mesiac knihy mali  žiaci 9.A  na hodine informatiky za úlohu nájsť na internete E-book do svojej virtuálnej knižnice. Mali nájsť on-line elektronickú knihu,  ktorá by ich zaujala natoľko, aby ju zvládli v priebehu dvoch týždňov prečítať,  a potom na ďalšej hodine vytvoriť návrh na prebal knihy vo forme fotokoláže,  ktorá by vystihovala hlavnú líniu knihy. Fotokoláž bolo treba spracovať vo vybranom foto editore a umiestniť do súťažnej zdieľanej Google prezentácie.  V súťaži o najlepší prebal knihy sa na prvom   mieste umiestnil Alexej, na druhom mieste Vladislav a na treťom mieste Dianka. Týmto im srdečne blahoželáme. 

                    Práce víťazov možno porovnať s ostatnými prácami na našej virtuálnej nástenke – prezentácii TU - vľavo možno vidieť pôvodné fotky a vpravo  výslednú prácu žiakov, a treba uznať, že svojou tvorivosťou, umeleckým cítením, ale aj technickým spracovaním zabodovali všetci účastníci súťaže. 

            Ing. Slávka Grambličková

          • ZŠ, 7.A - ANJ: marec - Mesiac knihy

            6. 4. 2021

                    Mesiac knihy v 7.A  bol zameraný na anglickú literatúru, ale aby toho nebolo veľa,  rozdelili si žiaci jednotlivé kapitoly tej istej knihy “Tajný denník Adriana Molla” a urobili  si triedny čitateľský denník z anglického jazyka.  Dôraz bol kladený najmä na plynulej ústnej prezentácii obsahu vybranej kapitoly so správnou vyslovnosťou  napočúvanou v priloženej nahrávke  a predovšetkým na použitie novej slovnej zásoby.

                  Triedny čitateľský denník sme umiestnili  na virtuálnu nástenku v zdieľaných súboroch, kde si žiaci spomedzi seba vybrali víťazov  tohto projektu.    Prvé miesto obsadila už tradične Mia,  o druhé miesto sa s rovnakým skóre  tento krát podelili Marko a Lara a tretie miesto získala Romanka. 

                  Víťazom blahoželáme a tešíme sa s nimi, avšak napriek tomuto prísnemu výberu  prvých troch  miest,  možno za víťazov považovať všetkých,  lebo  každý z účastníkov si obohatil slovnú zásobu, ktorú použil  pri ústnom  podaní   prečítanej témy,  čím  urobil  ďalší krok  na ceste k  stále lepšiemu ovládaniu anglického jazyka. Marec_Mesiac_knihy_7.A.docx

            Ing. Slávka Grambličková

          • ZŠ,3.B - vlastiveda: dronom okolo Slovenska

            1. 4. 2021

            Žiaci 3.B spoznávajú v tomto školskom roku na hodinách vlastivedy Slovensko. Terajšia situácia nám nedovoľuje cestovať, preto sme sa rozhodli, že si naše Slovensko precestujeme dronom. Nie je to také jednoduché, preto sme si pozvali na hodinu odborníka, ktorý pilotuje dron a dokáže vytvárať zaujímavé mapy. Bol to geograf  RNDr. Štefan Koco, PhD., z katedry geografie a aplikovanej geoinformatiky FHPV PU. Porozprával nám o potulkách dronom po Slovensku, ako sa vytvára mapa pomocou neho, ako vznikajú letecké snímky, čo musí pilot dronu vedieť a dodržiavať. Ukázal nám ako dron vyzerá, čo je jeho najdôležitejšou súčasťou. Videli sme z výšky Bratislavský hrad; sútok Moravy a Dunaja; sútok Váhu a Dunaja. Veľmi zaujímavá bola mapa Slovenska, ktorá pripomínala kocky Lega. Pripomenula nám, aké dôležité je poznať, čo vyjadrujú jednotlivé farby a značky na mapách. Ďakujeme za zaujímavú prezentáciu.

            Vlastiveda_v_3.B_.doc


            Mgr. M. Zverková, PhD.

          • ZŠ,5.A- geografia: marec - Mesiac knihy

            1. 4. 2021

            Mesiac knihy na geografii v 5.A

            Je čítanie spojené iba s knihou? Na hodine geografie sa piataci dozvedeli, že čítať sa dajú aj mapy. Pri tejto príležitosti sme mali na hodine hosťa - RNDr. Štefana Koca, PhD., z katedry geografie a aplikovanej geoinformatiky FHPV PU. Porozprával nám ako mapy vznikajú, ako vyzerali v minulosti, čím sú špecifické v súčasnosti. Ukázal nám rôzne aplikácie a možnosti zobrazovania geografických objektov i spôsoby čítania a správneho dekódovania informácií, ktoré poskytujú. Súčasťou jeho prezentácie boli ukážky konkrétnych zobrazení a hier, ktoré môžeme v súčasnosti využívať na rôzne účely. Ďakujeme za erudovanú prezentáciu.

             Mesiac_knihy_na_geografii_v__5.A.doc


            Mgr. M. Zverková, PhD. 

          • ZŠ, 8.A - INF: marec - Mesiac knihy

            1. 4. 2021

                       

                   V rámci  akcie marec – Mesiac knihy mali  žiaci 8.A  na hodine informatiky za úlohu vyhľadať na internete vhodné obrázky, ktoré by sa hodili na záložku knihy a do ďalšej hodiny prečítať knihu, z ktorej   mali vybrať  motivačný citát na záložku. 

                        Ich úlohou bolo  po prečítaní knihy a vhodnom výbere fotiek, upraviť fotky vo vybranom fotoeditore,  a vytvoriť z nich  záložku s textom.  Žiaci si mohli vybrať  foto editor, ktorý sa im zdal najvhodnejší. Na hodine sme si ukázali prácu v Microsoft  Picture Manager a naučili sme sa fotky vystrihovať,  spracovávať a komprimovať  aj vo Word, keďže OS Windows 10 už nemá osnovami predpísaný MPM v základnej výbave.

                        Ukázali sme si, ako z fotiek  upravených vo Word  možno urobiť koláž,  ako vložiť text  a tvar záložky v skicári, a ako vo Word upravenú fotografiu uložiť s príponou .jpg alebo .png. Výsledok svojej práce  - hotovú záložku z fotokoláže s naznačeným otvorom pre  stužku a motivačným citátom, umiestnili žiaci do Google zdieľanej prezentácie, kde máte možnosť vidieť práce žiakov  2. skupiny z 8.A, ktorí majú možnosť pracovať na počítači alebo mobile počas  on-line hodín informatiky.

             

            Ing. Slávka Grambličková

          • ZŠ, 3.A + 3.B-ANJ: marec - Mesiac knihy

            1. 4. 2021

            Do fotogalérie bol pridaný nový album ZŠ, 3.A + 3.B-ANJ: marec - Mesiac knihy.

            Spojená skupina tried 3.A a 3.B dostali za úlohu vytvoriť vlastnú knihu na tému My dream house (Môj vysnívaný dom). Žiaci pracovali so svojou fantáziou a vytvorili nádherné knižky či už nalepením, nakreslením alebo vytlačením obrázkov. Ku obrázkom samozrejme nesmel aj chýbať popis čo sa v jednotlivých izbách v ich vysnívaných domov nachádza. Žiaci mali voľnú ruku v tom v akej forme svoju knižku odovzdajú. Mnohí sa rozhodli pre lepenie, kreslenie a písanie popisu rukou a následné zviazanie knihy stužkou alebo špagátikom. Avšak našli sa aj takí, ktorí zvolili online formu. Keďže fotiek knižiek a jednotlivých izieb prišlo veľa, prikladám aspoň zopár na ukážku.

            Mgr. Klaudia  Kenderová

          • ZŠ, 4.B - ANJ: marec - Mesiac knihy

            1. 4. 2021

            Do fotogalérie bol pridaný nový album ZŠ, 4.B - ANJ: marec - Mesiac knihy.

             

            Žiaci 4.B dostali za úlohu vytvoriť vlastnú knihu na tému Months of a year (Mesiace v roku). 

            Žiaci dostali za úlohu vypracovať knihu, v ktorej bude každý jeden mesiac znázornený obrázkami a aj krátkym popisom. Popis mal obsahovať počasie v danom mesiaci, čo v tom mesiaci nosíme oblečené, aké aktivity v tom mesiaci vykonávame a čo je typické pre ten mesiac (respektíve či sa tam nachádza nejaký špeciálny sviatok).

            Žiaci sa popasovali s týmto zadaním skutočne bravúrne a všetci mi odovzdali nádherné knižky či už ručne vyrobené na papieri ale aj v Power Pointe a dokonca aj vo forme komiksu!

            Keďže fotiek knižiek  prišlo veľa, prikladám aspoň zopár na ukážku.

             

            Mgr. Klaudia  Kenderová

             

             

          • ZŠ, ll. stupeň, ANJ: marec - Mesiac knihy

            1. 4. 2021

            Druhí stupeň taktiež robili rôzne aktivity na hodinách angličtiny na Marec mesiac kníh.

            Žiaci 5.A dostali na úlohu si pripraviť odpovede na otázky ohľadom čítania kníh. Napríklad: Aká je vaša najobľúbenejšia kniha? Akú najsmutnejšiu knihu ste čítali? Kedy radi čítate a kde? Koľko hodín strávite čítaním kníh?

            Ďalšiu hodinu sme so žiakmi mali konverzáciu o čítaní kníh a dozvedeli sme sa kto čo číta a verím že niektorí aj dostali inšpiráciu na ďalšie knihy na prečítanie.

            Pre žiakov 6.B som si pripravila krátky príbeh o dvoch semiačkach, s krásnou myšlienkou. Príbeh opisoval dve semiačka, ktoré rástli vedľa seba. Prvé semiačko sa rozhodlo byť odvážne a chcelo rásť a rozvíjať listy a púčiky k slnku. Druhé semiačko sa rozhodlo že bezpečnejšie je pre neho zostať v zemi a nerobiť nič. Avšak jedného dňa prišla sliepka a toto semiačko zjedla. A pointa príbehu? Nech sa deje čokoľvek, treba zostať nad vecou, treba pozitívne uvažovať a treba byť odvážny, pretože len odvahou sa veľa docieli. Žiakom 6.B sa príbeh veľmi páčil a verím že im odovzdal krásnu myšlienku a budú sa ňou riadiť.

            Žiaci 8.A a 9.A dostali otázky, ktoré sa týkali čítania kníh. Nakoľko už sú obe triedy na vyššom leveli angličtiny, rozhodla som sa žiakom zadať aj náročnejšie otázky. Žiaci poslali zaujímavé odpovede a je vidieť že niektorí majú naozaj radi čítanie kníh. Avšak trošku smutným zistením bolo, že veľa žiakov nečíta, prípadne minimálne a len málinko žiakov číta v angličtine. Keďže čítanie kníh je veľmi dôležité pre získavanie slovnej zásoby a aj na pochopenie jazyka v praxi, rozhodla som sa že knihám budeme venovať väčšiu pozornosť v nasledujúcich mesiacoch.

            Mgr. Klaudia Kenderová

          • ZŠ, 3.A: marec - Mesiac (vlastnej) knihy

            1. 4. 2021

            Do fotogalérie bol pridaný nový album ZŠ, 3.A: marec - Mesiac (vlastnej) knihy.

            Žiaci 3.A dostali za úlohu vymyslieť obálku knihy, ktorú poznajú. Zadanie znelo asi tak, že má byť na obálke uvedený autor, názov a kratučký podnadpis/obsah knihy, pričom treba toto všetko napísať originálnym písmom. Nemal chýbať vlastný ilustračný obrázok. 

            Niektorí žiaci popracovali na pôvodnom zadaní, pre ďalších sa zo známej knihy stala inšpirácia a vymysleli čosi navyše. Niektorí vytvorili obálku vlastnej knihy alebonapísali rovno vlastný príbeh. Prečítajte si :)

            Mgr. Erika Sedláková, 3.A

          • ZŠ, II. stupeň: slovenský jazyk - 'Kráľ čitateľov'

            1. 4. 2021

            Mesiac marec patrí už tradične knihám. Túto skutočnosť chceli ešte viac umocniť niektorí žiaci

            2. stupňa, preto sa zapojili do súťaže Kráľ čitateľov. Museli preukázať pohotovosť, rýchlosť, čitateľskú zručnosť i intelekt, aby zvládli rozličné typy úloh - doplňovačky, tvorenie slov, literárne esemesky, vyhľadávanie informácií, čítanie s porozumením. Súťaž bola vzácne vyrovnaná, veď o víťazovi, resp. víťazke rozhodol jediný bod. Kráľovskú korunu napokon získala S. Tóthová (7.B),

            na 2. mieste skončili s rovnakým počtom bodov M. Knieža (7.B) a R. Irányi (9.A), 3. miesto obsadil

            V. Boytsan (9.A). Zo známych dôvodov sa tentoraz súťažilo online formou, preto veríme, že o rok

            už bude situácia iná a samotná súťaž sa vráti do svojej klasickej podoby.

            Mgr. Dušan Šesták