• ZŠ: Na hrade
          • ZŠ: Na hrade

            5. 7. 2017

            Žiaci z 1.A, 2.A, 2.B, 3.B a 4.A dnes navštívili hrad Červený Kameň a užili si predposledný školský deň v krásnom prostredí. (Tatiana Adamská)

            Fotografie si môžete pozrieť vo Fotoalbume.

             

        • ŠKD: V rytme salsy
          • ŠKD: V rytme salsy

            29. 6. 2017

            Vo štvrtok sa konala v ŠKD akcia: Cubana Fiesta. Deti si vypočuli spev nášho učiteľa španielčiny. Mali možnosť si zatancovať a naučiť sa základné kroky salsy. Spoločne sme touto akciou oslávili jeho narodeninový deň. (Mária Suchá)

            Fotografie si môžete pozrieť vo Fotoalbume.

        • ZŠ: Cvičenie OOČ (ochrana a obrana človeka)
          • ZŠ: Cvičenie OOČ (ochrana a obrana človeka)

            7. 7. 2017

            27. 6. 2017 - Žiaci druhého stupňa absolvovali praktickú časť cvičenia známeho kedysi pod prívlastkom branné. Začalo sa nácvikom evakuácie po vyhlásení požiarneho poplachu. Nástup pred školou sme zvládli do 3 minút, čo je veľmi dobrý čas. Potom sa oddelil II. stupeň, aby na rôznych stanovištiach v areáli školy žiaci prejavili svoje schopnosti. Vyskúšali si prvú pomoc, orientáciu v teréne, vyberali spolužiakov z havarovaného auta, rozoznávali dopravné značky, pracovali s mapou a buzolou, oboznamovali sa s ochrannými prostriedkami v prípade katastrofickej situácie, riešili rôzne nebezpečné situácie v prírode. Aj keď sme zistili menšie nedostatky, každé družstvo úlohy absolvovalo. Tento raz bez odmeny. Odmenou je, že si budú vedieť poradiť v nebezpečných situáciách. Aj keď bolo horúco, nikomu sa nič nestalo. Pitný režim bol zabezpečený a bol pustený aj rozprašovač vody. Tieň zabezpečovali košaté stromy v areáli. Kto sa chcel ochladiť, mohol ísť do telocvične zahrať sa s loptami. Na všetko dohliadal riaditeľský nemecký ovčiak, ktorý slúžil aj ako figurant. Tento model branného cvičenia budeme naďalej rozvíjať a zdokonaľovať. Najbližšie cvičenie bude v jeseni. (Anna Trstenská, Ján Papuga)

            Fotohgrafie si môžete pozrieť vo Fotoalbume.

        • ZŠ: Fyzika a chémia inak
          • ZŠ: Fyzika a chémia inak

            29. 6. 2017

            V utorok mali žiaci siedmeho, ôsmeho a deviateho ročníka trocha inú formu vyučovania chémie a fyziky. Zúčastnili sa chemicko - fyzikálnej show na školskom dvore. Videli veľa efektívnych pokusov z chémie či fyziky, mohli si vyrobiť domácu plastelínu, vlastné mydlo, dokonca loptičku skákalku a "tečúci piesok". Boli veľmi akční, veľmi sa mi to páčilo, chceli si vyskúšať všetko, čo sa dalo. Cieľom takýchto hodín zážitkového učenia je zvýšiť záujem žiakov o málo obľúbené predmety a ukázať im, že aj chémia a fyzika sa dajú učiť a naučiť pútavou formou hry a pokusov. (Adriana Dudášová)

            Fotografie si môžete pozrieť vo Fotoalbume.

        • ZŠ: V dobách zbojníkov
          • ZŠ: V dobách zbojníkov

            28. 6. 2017

            ,,Daj Bohu dušu a mne dukáty!" Takýto pokrik prekvapil dnes žiakov III.A a V.A, keď  vystúpili z autobusu v Abelande. V okamihu sa ocitli v dobe Juraja Jánošíka, nášho ľudového hrdinu. Na vlastnej koži si mohli vyskúšať mletie múky, pečenie chleba, varenie bylinkového čaju, výrobu hlinených nádob, starostlivosť o domáce a hospodárske zvieratá, jazdu na koni, streľbu z luku a praku, hľadanie pokladu a boj so zemepánom. Po chutnom obede a zaslúženom odpočinku sa plní dojmov a zážitkov vrátili do školy. Prežili deň, na ktorý budú dlho spomínať. (Zuzana Trojčáková)

            Fotografie si môžete pozrieť vo Fotoalbume.

        • ZŠ: Zdravá desiata pre celú triedu
          • ZŠ: Zdravá desiata pre celú triedu

            23. 6. 2017

            Žiakov 1.A triedy čakalo príjemné prekvapenie vďaka spolužiakovi Jakubovi Vargovi. Náš Kubko sa zapojil do súťaže Jamieho záhrada obchodného reťazca Billa a vyhral druhé miesto - zdravú desiatu na 5 dní pre celú triedu. Jakubkovi veľmi pekne ďakujeme, nakoľko nemyslel len na seba a zapojil sa do súťaže, kde jeho výhra môže potešiť aj ostatných, myslíme si, že v dnešnej egocentrickej dobe, je to veľmi pekný skutok. Aj takto sa dajú spríjemniť posledné školské dni v prvej triede.Veľké ďakujeme - Jakub! (Janka Adámková)

            Fotografie si môžete pozrieť vo Fotoalbume.

        • ZŠ: Olympijský deň
          • ZŠ: Olympijský deň

            23. 6. 2017

            Opäť krásna a vydarená športová aktivita, ktorá sa uskutočnila na trávnatom ihrisku ZŠ s MŠ Kalinčiakova pod záštitou SOV. Aktivitu bola podporiť bývalá skvelá výškarka, špičková funkcionárka v olympijskom hnutí aj v atletike a ešte v súčasnosti predsedníčka Olympijského klubu Bratislava aj predsedníčka komisie SOV pre ženy a športu, Mária Mračnová. V roku 1976 sa zúčastnila OH v Motreále a v skoku do výšky výkonom 189 cm odsadila krásne 4. miesto. Deti z prvého stupňa si zmerali sily vo vybíjanej a prehadzovanej. Cieľom tohto športového podujatia bolo, aby si všetky deti s radosťou zašportovali.Našu školu pekne reprezentovali žiaci 3.A triedy Adam Vladár, Samuel Tobias Reiter a Gregor Bartoš. Z 3. B triedy Viki Prosňanská a Simona Ferenecová. Zo 4. A triedy Roman Petrík, Marek Bencúr a Matej Marcínek. (Anna Trstenská)

            Fotografie si môžete pozrieť vo Fotoalbume.

        • ZŠ: Exkurzia u hasičov
          • ZŠ: Exkurzia u hasičov

            23. 6. 2017

            Hovorí sa, že oheň je dobrý sluha, ale zlý pán. Potrebujeme ho, ale vie byť aj veľmi nebezpečný. A preto deti z 1.A, 2.A, 2.B a 4.A navštívili hasičov, ktorí im porozprávali a predviedli, ako s týmto živlom bojovať. Deti mali možnosť prezrieť si hasičské auto a ohňuvzdorné oblečenie, vyskúšať si hasičskú prilbu a prácu s hasičskou striekačkou. Návšteva bola nielen zábavná, ale hlavne poučná. Na konci exkurzie deti odovzdali pánom hasičom, ako poďakovanie za ich náročnú prácu, obrázky, ktoré nakreslili. Ďakujeme! (Kamila Čajdová)

            Fotografie si môžete pozrieť vo Fotoalbume.

        • ZŠ: Kráľ čitateľov
          • ZŠ: Kráľ čitateľov

            12. 6. 2017

            Finálovou časťou vyvrcholila súťaž Kráľ čitateľov. Bola určená pre žiakov 2.stupňa a pozostávala zo šiestich kôl. Súťažné úlohy v jednotlivých kolách mali prevažne zábavnú, hravú formu (krížovky,hrebeňovky,doplňovačky...). Z celkového počtu dvanástich súťažiacich sa po troch kolách vykryštalizovala pätica, ktorá postúpila do záverečného boja o kráľovskú korunu. Vyrovnaný a dramatický priebeh napokon rozhodla posledná súťažná disciplína, ktorou bolo čítanie textu na čas. Práve zásluhou rýchleho čítania si palmu víťazstva a pomyselnú kráľovskú korunu odniesla Timea Boskovičová z 5. A triedy. Až 209 prečítaných slov za minútu v jej podaní je naozaj úctyhodné číslo. Zvyšné dve miesta na stupni víťazov doplnili žiaci tej istej triedy - Hiram Mede skončil druhý, Diana Kasimyarová tretia. V budúcnosti plánujeme túto súťaž rozšíriť a vytvoriť samostatnú kategóriu aj pre žiakov 1.stupňa. (Dušan Šesták)

            Fotografie si môžete pozrieť vo Fotoalbume.

        • ZŠ: Zdravé popoludnie
          • ZŠ: Zdravé popoludnie

            12. 6. 2017

            Tak ako minulý rok, aj v tomto roku sa rodičia a deti 2.A stretli a spoločne s triednou pani učiteľkou pripravili akciu Zdravé popoludnie. Cieľom je vzbudiť záujem detí o zdravé stravovanie. Mamičky pripravili chutné pomazánky, zeleninové šaláty, ovocné koláče, ovocné šaláty, čerstvé ovocné šťavy, ktoré nielen dobre vyzerali, ale aj dobre chutili. Počas ochutnávok si mamičky povymieňali recepty a v priateľskej atmosfére sa neformálne porozprávali o deťoch a o škole. Pozvanie prijal aj náš pán riaditeľ. Sme radi, že aj 2. ročník akcie Zdravé popoludnie sa mimoriadne vydaril a splnil svoj účel. Už teraz sa tešíme na pokračovanie v budúcom školskom roku. (Kamila Čajdová)

            Fotografie si môžete pozrieť vo Fotoalbume.

             

        • ZŠ: Ako vzniká kniha
          • ZŠ: Ako vzniká kniha

            9. 6. 2017

            Tretiaci a štvrtáci dnes absolvovali zaujímavú besedu s pracovníčkami vydavateľstva SLOVART. Dozvedeli sa veľa nových informácií o tom, ako vzniká kniha. Na záver mali možnosť preveriť svoje vedomosti o najznámejších detských knihách a o ich hlavných hrdinoch. Osem najšikovnejších žiakov z každej triedy vyhralo hodnotné knihy podľa vlastného výberu. Bola to podnetná akcia, ktorá, dúfajme, inšpirovala deti k ďalšiemu čítaniu. (Zuzana Trojčáková)

            Fotografie si môžete pozrieť vo Fotoalbume.

        • ZŠ: Prvá pomoc
          • ZŠ: Prvá pomoc

            9. 6. 2017

            Zúčastnili sme sa súťaže v poskytovaní prvej pomoci s názvom Dieťa života. Žiaci museli vedieť ošetriť rôzne zranenia a správne zareagovať v kritických a životzachraňujúcich situáciách. (Zuzana Murínová)

            Fotografie si môžete pozrieť vo Fotoalbume.

        • ZŠ: Exkurzia do NR SR
          • ZŠ: Exkurzia do NR SR

            9. 6. 2017

            Dnes sme so Sarah Aziri a Timeou Boskovičovou (členky Parlamentu žiakov školy) prijali pozvanie z Nového Mesta a navštívili sme Národnú radu Slovenskej republiky. Počas exkurzie sme si vypočuli skoro dvojhodinový výklad o fungovaní NR SR, prezreli sme si mnohé zákutia parlamentu a obdivovali sme nádhernú zbierku umeleckých diel Albína Brunovského. Boli sme prekvapené, keď sme zistili, že ani poslanci nemôžu používať mobilné telefóny počas zasadnutí a pravidelne tento zákaz porušujú. Tiež sme sa dozvedeli, že aj my, ako občania, sa možeme zúčastniť stretnutí rôznych výborov aj zasadnutí NR SR.
            Bola to síce vyčerpávajúca, no veľmi zaujímavá exkurzia. (Tatiana Adamská)

            Fotografie si môžete pozrieť vo Fotoalbume.

        • ZŠ: Deň detí v réžii detí
          • ZŠ: Deň detí v réžii detí

            9. 6. 2017

            V tento veľký deň sa vedenie školy rozhodlo dať triednym učiteľom a ich triedam voľnú ruku v zvolení si aktivity počas MDD. Domnievame sa, že oslavu tohto dňa si majú vyberať samy deti. Nechceme im vnucovať aktivity, ktoré by ich možno nebavili. Tak dnešné vyučovanie nahradili takéto triednické podujatia:  

            OPEKAČKA A ROZHĽADŇA: V prvý júnový deň slávia všetky deti svoj sviatok, Medzinárodný deň detí. Preto sme si pre našich žiakov z 2.A, 2.B a 3.B pripravili na tento deň opekačku, ktorá bola na Kolibe na lúke s rozhľadňou. Popri opekaní pani učiteľka Murínová hrala na gitare a deti si zaspievali. Rozhľadňa nám umožnila krásny výhľad na Bratislavu. Po príjemne strávenom dni v prírode a napapkaní sme sa vrátili do školy. (Zuzana Murínová, Kamila Čajdová, Ktarína Nehézová)

            URBANIZMUS: Prváci mali zase možnosť vymeniť svoju rolu dieťaťa za rolu dospeláka a zahrať sa na tvorcov mesta. Cieľom workshopu Architektúra a urbanizmus bolo ukázať deťom prostredie, ktoré ich denne obklopuje v širších súvislostiach a naučiť ich vnímať základné vzťahy medzi domami, mestami a sídlami. Cez aktivity: Ako sa cítime v meste, Plánujeme mesto, Staviame budovy, Umenie vo verejnom priestore si vytvorili svoje vlastné mesto. Museli sa rozdeliť na vodných inžinierov, dopravných inžinierov, urbanistov a krajinných architektov. Každá skupina odborníkov vytvorila svoju časť mesta. Nakoniec sa museli zhodnúť na konečnom pláne mesta, ​ktorý dotvorili vlastnoručne zhotovenými budovami a umením. (Janka Adámková)

            PIKNIK: Deti zo 4.A a 8.A si s pani učiteľkami Adamskou a Čuntalovou zašli do Sadu Janka Kráľa urobiť bratislavský piknik a futbalové predpoludnie.

            SIHOŤ - OSTROV VODY A PRÍRODY: Žiaci III.A a V.A spojili dnes príjemné s užitočným. Oslavu Dňa detí začali exkurziou na ostrov Sihoť. Dozvedeli sa tam veľa zaujímavostí o zásobárni pitnej vody pod ostrovom aj o histórii ostrova. Pozreli si najstaršiu studňu, ktorá zásobuje Bratislavčanov od roku 1886, keď bola spotreba vody na jedného obyvateľa len 24 litrov. Pre porovnanie, dnes je to okolo 110 litrov vody na jedného obyvateľa. Po príjemnej prechádzke v lone nádhernej nedotknutej prírody nasledovalo ihrisko, kde sa deti vyšantili. Úspešný deň zavŕšili porciou chutnej zmrzliny. (Zuzana Trojčáková)

            Fotografie z dnešného dňa bohatého na zážitky si môžete pozrieť na FB a vo Fotoalbume.

        • ZŠ: Škola v prírode
          • ZŠ: Škola v prírode

            31. 5. 2017

            V dňoch od 22. mája do 26. mája sa naši žiaci 1.A a 3.B triedy zúčastnili školy v prírode. Spoznávali Národný park Nízke Tatry, nakoľko boli ubytovaní tesne pod Chopkom v penzióne Gápeľ v lokalite Trangoška. Aj keď počasie im moc neprialo, prírody si užili plným priehrštím. Prechodili okolie, vystúpali až k jaskyni Mŕtvych netopierov, výletným vláčikom precestovali dolinu Čierneho Hrona, navštívili Lesnícky skanzen vo Vydrovej doline. Zostúpili do Bystrianskej jaskyne, ktorá ich očarila svojou kvapľovou výzdobou a hlbokými priepasťami. Následne si zašportovali v lanovom centre Tarzánia. Týždeň plný hier, súťaží, prekvapení a zážitkového učenia ukončili vyhodnotením s diskotékou a šťastným návratom domov. (Janka Adámková)

            Fotografie si môžete pozrieť vo Fotoalbume.

        • ZŠ: Londýn
          • ZŠ: Londýn

            30. 5. 2017

            Žiaci našej školy boli minulý týždeň na jazykovo-poznávacom pobyte vo Veľkej Británii. Navštívili najznámejšie miesta Londýna a školské mestečko Oxford. Bývali v anglických rodinách, mali možnosť dotknúť sa ich kultúry a overiť si jazykové schopnosti. V jazykových pobytoch budeme pokračovať aj v budúcom školskom roku a dúfame, že sa prihlási viac žiakov, pretože ide naozaj o zaujímavý pobyt s cieľom overiť si angličtinu v praxi. (Ján Papuga, Eva Laswe)

            Fotografie si môžete pozrieť vo Fotoalbume.

        • ZŠ: Ekodarček
          • ZŠ: Ekodarček

            30. 5. 2017

            Z festivalu Ekotopfilm si siedmaci aj s pani učiteľkou Dudášovou priniesli malý darček, ktorý si našiel nový domov a skrášlil našu školu. (Anna Trstenská)

            Fotografie si môžete pozrieť vo Fotoalbume.