• ZŠ: Hrdinovia všedných dní
          • ZŠ: Hrdinovia všedných dní

            9. 5. 2017

            V posledný marcový deň navštívili štvrtáci a druháci Detské múzeum v Bratislave a pozreli si interaktívnu výstavu s názvom: Hrdinovia všedných dní.
            V skupinkách si zopakovali základné informácie o práci hasičov, policajtov a záchranárov, vyskúšali si oblečenie, ktoré nosia títo  hrdinovia všedných dní, a v tvorivých dielničkach si vyrobili darček, ktorý si odniesli na pamiatku domov.

            Žiaci rozprávali o svojich zážitkoch so záchranármi a zopakovali si dôležité čísla, na ktoré treba volať v prípade núdze. Dozvedeli sa tiež rôzne zaujímavosti, napríklad i to, že výstroj, ktorú nosia hasiči, váži viac ako 25 kíl.

            Druháci sa po výstave vrátili do školy a štvrtáci sa ešte prešli po Starom meste, prezreli si námestie, SND, Michalskú bránu či Dunaj.

            Príjemne strávený piatok bol pre nás skvelou rozlúčkou s mesiacom marec. (Tatiana Adamská)

            Fotografie si môžete pozrieť vo Fotoalbume.

             

        • ZŠ: My family
          • ZŠ: My family

            9. 5. 2017

            Naozaj krásne a kreatívne projekty o svojej rodine v anglickom jazyku spravili tretiaci. Niektoré obsahovali kresby, niektoré fotky, no a niektoré boli vo forme knihy. Veľmi ma potešili ich zanietením a takto verejne ich chválim. (Tatiana Adamská)

            Fotografie si môžete pozrieť vo Fotoalbume.

        • ZŠ: Rozprávkový deň s Pavlom Dobšinským
          • ZŠ: Rozprávkový deň s Pavlom Dobšinským

            9. 5. 2017

            Dnešný deň venovali žiaci III.A známemu spisovateľovi a zberateľovi ľudových rozprávok Pavlovi Dobšinskému a jeho knihe Trojruža.  Najprv pracovali v skupinách na charakteristických znakoch ľudových rozprávok a dozvedeli sa rôzne zaujímavosti zo života Pavla Dobšinského. Neskôr triedili vlastné podstatné mená, riešili slovnú úlohu o bohatom kupcovi a oboznámili sa s vlastnosťami soli, ktorá je aj podľa známej ľudovej rozprávky "nad zlato". Na záver vyučovania dostali žiaci certifikát za prečítanie knihy Trojruža. (Zuzana Trojčáková)

            Fotografie si môžete pozrieť vo Fotoalbume.

        • ZŠ: Hviezdoslavov Kubín - školské kolo
          • ZŠ: Hviezdoslavov Kubín - školské kolo

            9. 5. 2017

            Streda bola v ZŠ s MŠ na Riazanskej ulici sviatkom umeleckého prednesu. V ten deň sa totiž uskutočnilo školské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín. Súťaž oficiálne otvoril riaditeľ školy, PhDr. Ján Papuga, PhD. Potom sa už naplno rozbehli jednotlivé prednesy, ktoré mali solídnu úroveň. Mnohí súťažiaci sa prezentovali kvalitnými výkonmi a naznačili sľubnú perspektívu do budúcnosti. Víťazom srdečne blahoželáme a veríme, že úspech ich neobíde ani v okresnom kole. (Dušan Šesták)

            Galéria víťazov:

            I. kategória - poézia: Dominik Balšan (II.A)
            I. kategória - próza: Alan Amin (I.A)
            II. kategória - poézia: Samuel Skala (VI.B)
            II. kategória - próza: Hanka Tomšíková (V.A)

            Fotografie si môžete pozrieť vo Fotoalbume.

        • Zážitkové učenie
          • Zážitkové učenie

            22. 3. 2017

            Zážitkové učenie je jedna z najúčinnejších foriem učenia. Jedná sa o iný prístup pri učení, kedy sa namiesto nudného výkladu žiakom predkladajú zážitky. Ak na vlastnej koži zažijeme niečo zaujímavé, vytvorí nám to skutočné spomienky, ktoré pretrvávajú oveľa dlhšie, ako len nabiflené vedomosti. V utorok sa takouto formou učili aj žiaci III.A a V.A triedy v Centre vedy Aurélium. (Zuzana Trojčáková)

            Fotografie si môžete pozrieť vo Fotoalbume.

             

        • ZŠ: Deň vody
          • ZŠ: Deň vody

            9. 5. 2017

            Vedeli ste, že iba necelé 1 percento zásob vody je využiteľné pre ľudstvo? Až 97% vody na zemskom povrchu tvorí slaná voda a 2% voda v ľadovcoch. Do roku 2025 budú skoro 2 miliardy ľudí žiť v krajinách a regiónoch s absolútnym nedostatkom vody a až dvom tretinám populácie môže hroziť nedostatok vody. V súčasnosti nemá prístup k dostatočnému množstvu vody takmer miliarda ľudí a ak aj prístup k vode má, táto je často znečistená a zdravotne nevyhovujúca.
            Dnes si pripomíname svetový DEŇ VODY. Na Slovensku máme kvalitnú pitnú vodu, ktorá nám tečie priamo z vodovodu a my aj napriek tomu kupujeme vodu balenú a zanechávame za sebou plastový odpad. Pitnou vodou splachujeme, polievame kvetiny, často jej zbytočne veľa míňame.
            Práve na tieto problémy sa dnes snažili upozorniť žiaci zo 6.B, ktorí si pripravili infostánok spoločne s ochutnávkou vody. Rozdávali nápady, ako môžeme ušetriť vodu v domácnostiach, pomocou obrázkov pripomínali, ako to vyzerá vo svete, ktorý znečisťujeme.Vďaka dotazníkom zisťovali, aká je situácia v domácnostiach a vďaka vedomostným otázkam učili iných o vode a o jej dôležitosti. K tomu celému zbierali ďalšie nápady, ako sa dá voda ušetriť a ponúkali žiakov nápojmi, ktoré pripravili z vody z vodovodu.
            Elo Skala,Lucka Vargová, Bérénice Hoflack, Viktória Grivalská a Samuel Šufliarsky - ste skvelí! Ďakujem vám za pomoc, chuť, elán a angažovanosť. Odviedli ste kus skvelej práce! (Tatiana Adamská)


            Fotografie si môžete pozrieť vo Fotoalbume.

        • Marťankovia
          • Marťankovia

            21. 3. 2017

            V marci sa žiaci 1.A, 2.A, 3.A, 3.B a 7.A zapojili do výtvarnej súťaže Marťankovia škola z Marsu. Pod vedením p. učiteliek Adámkovej, Nehézovej a Čajdovej vytvorili pekné a nápadité práce. (Kamila Čajdová)

            Fotografie si môžete pozrieť vo Fotoalbume.

        • Návšteva z Malorky
          • Návšteva z Malorky

            21. 3. 2017

            Našu triedu 2. A navštívil Beni Bittó, ktorý k nám prišiel z ďalekej Malorky. Stretnutie bolo veľmi milé. Na pamiatku sme sa spolu odfotili aj s Beniho mamičkou. Už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutie. (Kamila Čajdová)

            Fotografie si môžete pozrieť vo Fotoalbume.

             

        • Čítanie v čajovni
          • Čítanie v čajovni

            18. 3. 2017

            Marec, mesiac knihy – číta celá škola dnes pokračoval tichým čítaním cez 1. vyučovaciu hodinu. Ešte pred vyučovaním mali čitatelia možnosť posedieť si v našej čajovni. Ranný čajík a drobné občerstvenie si zaslúžili tí, ktorí nám predviedli svoju knihu, prečítali z nej. O príjemnej atmosfére svedčia fotky, ktoré si môžete pozrieť vo Fotoalbume. (Ján Papuga, Tatiana Adamská)

        • Škola hrou
          • Škola hrou

            18. 3. 2017

            Žiaci 1.A triedy a 3. B triedy sa v piatok zúčastnili vzdelávacej exkurzie v Centre vedy.
            Centrum vedy Aurelium je miesto, kde sa prelína zábava s učením v duchu hesla Jána Amosa Komenského „Škola hrou“, kedy je vedecký poznatok alebo akékoľvek učivo skryté v zábavnom experimente.
            Žiaci sa interaktívnou formou oboznamovali so základmi vedy a prírodnými zákonitosťami. Ich prvé stretnutie s vedou bolo v duchu radosti z hry a poznávania. Veríme, že im dnešné nadšenie z objavovania a radosť z učenia vydrží čo najdlhšie.
            Dúfame, že zapálené iskričky v ich dušiach raz prepuknú v poriadny plameň a premýšľanie a hľadanie súvislostí sa stane ich potrebou a hodnotou. (Janka Adamková, Katarína Nehézová)

            Fotografie si môžete pozrieť vo Fotoalbume.

        • Novomestský škovránok - 1. a 3. miesto
          • Novomestský škovránok - 1. a 3. miesto

            17. 3. 2017

            Súťaž Novomestský škovránok zaujala tým, že podporuje spevácke talenty medzi žiakmi novomestských škôl. Pani učiteľky Trojčáková a Čajdová odporučili žiačky Miu Lopašovskú (III. A) a Lianu Grolmusovú (II. A). Tie sa venujú spevu a ozaj vedia spievať, majú aj farbu, aj výraz. Vybrali sme im pesničky primerané ich veku. Jedna bola Von to dám (Frozen), druhá Nebo nado mnou (z relácie Hviezdička). Pár ráz si ich prešli aj so mnou. Ja i pani učiteľky sme im dali vzácne rady. Dnes som s oboma žiačkami išiel na súťaž do Kultúrneho strediska Kramáre. Veľmi veľká konkurencia, väčšina detí krásne spievala. v našej kategórii bolo 11 detí. A pointa: NAŠE DVE ŽIAČKY SA UMIESTNILI!!! Mia na 3. mieste a Lily na 1. mieste!!! Dve žiačky z jednej školy. Veľmi sa všetci tešíme, naplnilo nás to optimizmom, motivovalo nás a budeme pokračovať. Srdečne obom dievčatám blahoželáme a veríme, že sa stanu úspešnými umelkyňami. Diplomy zarámujeme a budú navždy na stenách školy. Ďakujem obom pani učiteľkám. Naša škola má aj veľmi šikovných a talentovaných žiakov a žiačky. A bude ich viac! (Ján Papuga)

            Fotografie si môžete pozrieť vo Fotoalbume.

        • Viem, čo zjem
          • Viem, čo zjem

            9. 3. 2017

            Nesprávny stravovací režim, zlá hygiena, nadváha, obezita, podvýživa, nedostatok vitamínov a minerálov - témy, o ktorých sa naši piataci dozvedeli viac v rámci aktivity "Viem, čo zjem". (Katarína Čuntalová)

            Fotografie si môžete pozrieť vo Fotoalbume.

             

        • Stromčeky a kvety pred hlavným vchodom
          • Stromčeky a kvety pred hlavným vchodom

            7. 3. 2017

            Dnes sme dostali darom stromčeky do kvetináčov. A tulipány. Koľko tam vydržia, to neviem. Ale pani učiteľka Trstenská so žiakmi si nechajú záležať aj na okolí školy, dúfajúc, že ich práca vydrží. A tým nekončíme. Je mi len ľúto, že existujú vandali a denne nám pred školu nafúka smeti. Potom sa nečudujme, že mladí majú taký vzťah k svojmu prostrediu. (Ján Papuga, Anna Trstenská)

            Fotografie si môžete pozrieť vo Fotoalbume.

        • Karneval
          • Karneval

            3. 3. 2017

            V Stredisku kultúry Bratislava - Nové Mesto sa tancovalo a radovalo. Konal sa tu totiž karneval, na ktorom sa zúčastnili aj deti z našej ŠKD. Vystúpili tiež mažoretky z krúžku pani vychovávateľky Banášovej a všetci sa dobre zabávali.

            Fašiangy sú teda za nami a kúsok z ich atmosféry si môžete vychutnať aj na fotkách vo Fotoalbume.

        • Čím chceš byť
          • Čím chceš byť

            1. 3. 2017

            V utorok sa naši ôsmaci zúčastnili interaktívneho programu "Čím chceš byť" v nákupnom centre Bory v Bratislave. Program bol zameraný na posilnenie vedomého, premysleného a vhodného výberu strednej školy a povolania detí. Žiaci sa prostredníctvom interaktívnych úloh v skupinách učili spoznať seba samých a následne ich o konkrétnych typoch povolaní oboznámili priamo ľudia z praxe (predavač, podnikateľ, moderátor, farmaceut, mechanik, policajt, hasič a mnohí ďalší). Strávili sme príjemné dopoludnie a dozvedeli sme sa veľa zaujímavých informácií. (Katarína Čuntalová)

            Fotografie si môžete pozrieť vo Fotoalbume.

        • Obnova vnútorných priestorov školy
          • Obnova vnútorných priestorov školy

            1. 3. 2017

            Prostredie vychováva. Aj preto postupne obnovujeme vnútorné priestory školy. Darovaným kancelárskym nábytkom sme vybavili učiteľské priestory. Vymenili sme aj niektoré stoly v triedach. Posledné tri fotky zobrazujú ľudový kútik, ktorý má relaxačnú i poznávaciu funkciu. Pokračujeme... Všetko závisí od financií, darov, sponzorstva a od 2 % z daní našich rodičov. Za akúkoľvek pomoc vám ďakujeme. (Ján Papuga)

            Fotografie si môžete pozrieť vo Fotoalbume.