• Karneval
          • Karneval

            3. 3. 2017

            V Stredisku kultúry Bratislava - Nové Mesto sa tancovalo a radovalo. Konal sa tu totiž karneval, na ktorom sa zúčastnili aj deti z našej ŠKD. Vystúpili tiež mažoretky z krúžku pani vychovávateľky Banášovej a všetci sa dobre zabávali.

            Fašiangy sú teda za nami a kúsok z ich atmosféry si môžete vychutnať aj na fotkách vo Fotoalbume.

        • Čím chceš byť
          • Čím chceš byť

            1. 3. 2017

            V utorok sa naši ôsmaci zúčastnili interaktívneho programu "Čím chceš byť" v nákupnom centre Bory v Bratislave. Program bol zameraný na posilnenie vedomého, premysleného a vhodného výberu strednej školy a povolania detí. Žiaci sa prostredníctvom interaktívnych úloh v skupinách učili spoznať seba samých a následne ich o konkrétnych typoch povolaní oboznámili priamo ľudia z praxe (predavač, podnikateľ, moderátor, farmaceut, mechanik, policajt, hasič a mnohí ďalší). Strávili sme príjemné dopoludnie a dozvedeli sme sa veľa zaujímavých informácií. (Katarína Čuntalová)

            Fotografie si môžete pozrieť vo Fotoalbume.

        • Obnova vnútorných priestorov školy
          • Obnova vnútorných priestorov školy

            1. 3. 2017

            Prostredie vychováva. Aj preto postupne obnovujeme vnútorné priestory školy. Darovaným kancelárskym nábytkom sme vybavili učiteľské priestory. Vymenili sme aj niektoré stoly v triedach. Posledné tri fotky zobrazujú ľudový kútik, ktorý má relaxačnú i poznávaciu funkciu. Pokračujeme... Všetko závisí od financií, darov, sponzorstva a od 2 % z daní našich rodičov. Za akúkoľvek pomoc vám ďakujeme. (Ján Papuga)

            Fotografie si môžete pozrieť vo Fotoalbume.

        • Jojo šou
          • Jojo šou

            1. 3. 2017

            Posledný februárový deň sme našim žiakom sprístupnili ďalší z netradičných športov – artistické kúsky s jojom. Áno, je to tá hračka na špagátiku, s ktorou sa hrávali naši rodičia. Chalani z Yoyo Factory nám s ňou predviedli nevídané kúsky. Zapojili aj našich žiakov, ktorí získali ako odmenu práve túto hračkou, ktorá v talentovaných rukách nie je len hračkou. Veríme, že sme ďalšou aktivitou zaujali našich žiakov, motivovali ich k využívaniu voľného času s rozumom a naviedli ich k pestovaniu tohto originálneho športu. (Ján Papuga)

            Fotografie si môžete pozrieť vo Fotoalbume.

        • Dejepisná olympiáda
          • Dejepisná olympiáda

            1. 3. 2017

            V utorok sa naši žiaci zúčastnili okresného kola dejepisnej olympiády. Hoci úlohy boli náročné, zvládli to. Milo nás prekvapili šiestaci: Elo Skala a Emka Ponická, ktorí len tesne skončili za stupňami víťazov. Veríme, že naši mladí zanietení historici svoje nadobudnuté vedomosti čo najlepšie využijú aj na olympiáde v budúcom školskom roku. (Katarína Čuntalová)

        • Ľudové umenie
          • Ľudové umenie

            1. 3. 2017

            Ešte pred jarnými prázdninami sa žiaci ôsmeho ročníka s pani učiteľkou Wajehah Laswe venovali na hodine Výchovy k umeniu téme Ľudové umenie. Ich úlohou bolo navrhnúť a nakresliť vlastný ľudový kroj a vytvoriť ľudový motív na váze. Všetci to zvládli bez problémov a ich tvorbu si môžete pozrieť vo Fotoalbume.

        • Marec, mesiac knihy – číta celá škola
          • Marec, mesiac knihy – číta celá škola

            3. 3. 2017

            Viete, ako triviálne tento mesiac vznikol? Počas komunizmu zistili, že knihy sa po Vianociach málo predávajú a do letnej sezóny bolo ďaleko. Tak si vymysleli to, že marec bude mesiacom knihy. Myslím však, že to bol dobrý nápad. Kniha je život. Či už reálny, či nereálny. Preto sme sa s učiteľským zborom rozhodli osláviť tento mesiac tak, že vždy raz za týždeň počas marca budeme so žiakmi prvú hodinu čítať. Každý žiak si môže priniesť vlastnú knihu – beletriu alebo náučnú. Podmienkou je, aby to bola kniha. Alebo časopis. Každé čítanie sa ráta. Len nie čítanie elektronických textov, ktoré sú veľakrát chybové a majú „odfláknutý“ obsah. Po čítaní bude nasledovať krátka diskusia. Ak si niekto knihu neprinesie, čaká ho náhradná práca. Prosím, podporte našu aktivitu smerujúcu k zvýšeniu záujmu o čítanie. Sčítaný človek nemá problémy s pravopisom, s vyjadrovaním, je tvorivejší a rozhľadenejší. Ak sa aktivita osvedčí, budeme ju realizovať aj mimo mesiaca knihy. Okrem tejto aktivity budeme realizovať aj iné na podporu záujmu detí o čítanie. V prípade záujmu a času, vítame aj rodičov a priateľov školy na hodinách čítania. (Ján Papuga)

            Harmonogram čítania:

            1. 3. 2017 (streda) – 1. hodina        

            9. 3. 2017 (štvrtok) – 1. hodina

            17. 3. 2017 (piatok) – 1. hodina

            20. 3. 2017 (pondelok) – 1. hodina

            28. 3. 2017 (utorok) – 1. hodina  

             

            Fotografie si môžete pozrieť vo Fotoalbume.

        • Valentínska pošta
          • Valentínska pošta

            1. 3. 2017

            V posledných rokoch k nám na Slovensko zavítal sviatok sv. Valentína. O jeho pôvode vieme málo, ale určite by sme ho nemali hľadať v Amerike, ktorá predstavuje jeho dnešnú komerčnú tvár.

            Valentinus bol rímsky kresťanský kňaz a lekár. Podľa legendy bol svätec najprv pohanským kňazom, ktorý sa obrátil na kresťanskú vieru a napriek zákazu cisára Claudia sobášil páry, za čo ho uväznili. Legenda hovorí, že práve tam sa zoznámil so slepou žalárnikovou dcérou a zázračne jej vrátil zrak. Práve 14. januára 250 nášho letopočtu ho odsúdili na smrť sťatím hlavy. Ešte pred smrťou však žalárnikovej dcére napísal list s podpisom S láskou Tvoj Valentín. Na znak toho si na výročie jeho smrti ľudia po celom svete posielajú "valentínky", drobné darčeky či srdiečka a oslavujú tak sviatok zamilovaných.

            Dnes sme si aj my v škole vyskúšali, aké je to podarovať a  dostať valentínku, či iné milé prekvapenie od tajného ctiteľa, lásky, kamarátky či kamaráta. Žiaci, ktorí mali záujem, sa zapojili do valentínskej pošty a potešili milými slovami či darčekom svojich priateľov.

            Samozrejme, láska a milé slová by do nášho života mali patriť každý deň a dnes sme si to pripomenuli. Úsmev, ktorý pošta vyčarovala na tvárach detí, stál za nezaplatenie. (Tatiana Adamská)

            Fotografie si môžete pozrieť vo Fotoalbume.

        • Nový riad pre škôlky
          • Nový riad pre škôlky

            1. 3. 2017

            Obe naše materské školy dnes dostali nové taniere a poháre. Záleží nám na tom, aby sa skvalitňovali podmienky nielen v základnej škole, ale aj v materských školách na Letnej a Teplickej ulici. Tešíme sa, že sme pod hlavičkou jednej školy. (Ján Papuga)

            Fotografie si môžete pozrieť vo Fotoalbume.

        • Divadelný krúžok - Soľ nad zlato
          • Divadelný krúžok - Soľ nad zlato

            1. 3. 2017

            Celý prvý polrok žiaci na divadelnom krúžku pod vedením pani vychovávateľky Margity Banášovej nacvičovali dramatizáciu rozprávky Soľ nad zlato a tento týždeň s ňou zavítali aj pred divákov. Navštívili Materskú školu na Letnej ulici. Deťom sa divadielko veľmi páčilo a všetkých účinkujúcich odmenili veľkým potleskom. Naši divadelníci však v hraní pokračujú - chystajú sa navštíviť deti v Materskej škole na Teplickej ulici, a tiež ukážu svoj talent spolužiakom v Školskom klube detí.

            Fotografie si môžete pozrieť vo Fotoalbume.

        • Vševedko
          • Vševedko

            1. 3. 2017

            Aj tento školský rok sa žiaci našej školy zúčastnili vedomostnej súťaže Všetkovedko. Svoje nadobudnuté vedomosti, čítanie s porozumením, logické myslenie a správny úsudok si porovnali so žiakmi 2. – 5. ročníkov základných škôl z celého Slovenska. V našej škole sa do súťaže zapojilo 18 žiakov z 2. a 3. ročníka.

            Všetkovedkom školy sa stali Alexander Hnilica a Viktória Prosňanská.

            Titul Všetkovedko získali piati žiaci – Peťko Zachar, Filip Horváth, Lillian Viteková, Miriam Aminová a Lukáš Prechtl.

            Všedkovedkovými učňami sa stalo 11 žiakov.

            Všetkým súťažiacim blahoželáme a tešíme sa z ich úspechov. (Katarína Nehézová)

            Fotografie si môžete pozrieť vo Fotoalbume.

        • Technika a technické objavy
          • Technika a technické objavy

            1. 3. 2017

            Na hodinách prírodovedy, v rámci tematického celku Technika a technické objavy, pracovali žiaci III.A triedy na viacerých projektoch a pokusoch. Zostrojili napríklad elektrický obvod so svetielkami a rôznymi zvukovými efektmi. Takisto vyrobili viacero funkčných ozubených kolies. Prejavili mimoriadnu aktivitu. (Zuzana Trojčáková)

            Fotografie si môžete pozrieť vo Fotoalbume.

        • Bábkové divadlo
          • Bábkové divadlo

            1. 3. 2017

            Vo štvrtok popoludní k nám do ŠKD zavítalo bábkové Divadielko Pod Hríbikom so svojím Zimným príbehom. Príbeh sa začal ako obyčajný deň v škole, zvončekom. Zoznámili sme sa s Barborkou a aj neposlušným Karolkom, ktorí v tejto zimnej rozprávke účinkovali. Bábkové divadielko všetkým prinieslo nielen oddych po vyučovaní, ale je tiež jedným z nástrojov rozvoja citu pre umenie u detí.

            Fotografie si môžete pozrieť vo Fotoalbume.

        • Lyžiarsky kurz
          • Lyžiarsky kurz

            1. 3. 2017

            Aj tento rok sme si užili zimu na lyžiach. Od 17. januára až do dnes sme boli na lyžiarskom kurze. Zúčastnili sa ho prihlásení žiaci druhého stupňa a učiteľský dozor. Boli sme ubytovaní v chate Oravice. Prvé tri dni sme mali v noci až -20 stupňov Celzia, cez deň ale hrialo slniečko.  Zjazdovky boli veľmi dobré. Až 18 žiakov jazdilo na lanovke a ostatní pilovali základy obojstranného prívratu v oblúčiku, jazdu šikmo svahom a učili sa bezpečne zabrzdiť.
            Vo štvrtok popoludní sme sa boli ohriať v termálnom bazéne, voda mala teplotu príjemných 38 stupňov. Posledný deň pobytu v horách sme zakončili diskotékou a v nedeľu sme pricestovali späť do Bratislavy. (Anna Trstenská)

            Fotografie si môžete pozrieť vo Fotoalbume.

        • Pomoc ľuďom na ulici
          • Pomoc ľuďom na ulici

            1. 3. 2017

            Maličkosťou môžete niekomu spraviť jedinečný deň a je dobré, raz za čas (či každý deň?:), urobiť dobrý skutok.
            Občianske združenie Vagus pracuje s ľuďmi bez domova. Realizuje dva hlavné projekty - "Streetwork" - terénna sociálna práca s ľuďmi bez domova a "Denné a integračné centrum" pre ľudí bez domova. Vo štvrtok 26. januára robí OZ Vagus v Bratislave zbierku pod názvom Krajší deň. Ak máte chuť sa zapojiť, môžete udalosť Krajší deň podporiť darom v podobe teplého oblečenia(svetre, bundy, nepotrebné nohavice, deky, ponožky atď.) či trvanlivých potravín. Ak niečo takéto doma máte a už to nevyužijete, bola by škoda to zahodiť do koša. Okrem recyklácie môžete tieto veci posunúť ľuďom, ktorí to ocenia. Stačí ich priniesť do 26. januára k nám do školy a my ich odovzdáme.

            V škole môžete veci odovzdať pani učiteľke Tatiane Adamskej, alebo ich nechajte na vrátnici a my ich tam nájdeme.

            Ďakujeme. (Tatiana Adamská)

        • Plastové vrchnáčiky
          • Plastové vrchnáčiky

            1. 3. 2017

            Dnes sme odovzdali veľkú hŕbu plastových vrchnáčikov, ktoré sme počas polroka zbierali. Vrchnáčiky putovali do Nitry k malej postihnutej Sofinke, ktorej rodičia plastové vrchnáčiky vymenia za peniažky na rehabilitácie. Najaktívnejšia trieda v zbere plastových vrchnáčikov je úžasná III.A, ktorej osobne ďakujem, lebo okrem toho, že pomáhajú prírode separovaním, pomohli i človeku v núdzi. Ste skvelí! (Tatiana Adamská)

            PS: V zbere pokračujeme i počas nasledujúcich mesiacov :)

            Fotografie si môžete pozrieť vo Fotoalbume.

        • Príroda a my
          • Príroda a my

            1. 3. 2017

            „Beda, kto v mori vidí iba vodu, kto nepočuje nemú prírodu, kto v skalách vidí iba skaly.“
            – Andrej Sládkovič

            Žiaci IV.A sa zamyslela nad tým, čo všetko nám poskytuje príroda a čo jej vraciame my. Okrem diskusie vznikli i takéto dva plagáty, o ktoré sa s vami radi podelíme. (Tatiana Adamská)

            Fotografie si môžete pozrieť vo Fotoalbume.

        • Ako sme spoznávali vesmír
          • Ako sme spoznávali vesmír

            1. 3. 2017

            Žiaci III.A triedy na jeseň 2016 navštívili svetovú výstavu Cosmos Discovery, ktorá ich mimoriadne zaujala. Tam získané vedomosti mohli neskôr využiť na hodinách prírodovedy, kde sa venovali tematickému celku Vesmír. Výsledkom ich záujmu a snaženia sú vlastnoručne vyrobené modely slnečnej sústavy. (Zuzana Trojčáková)

            Fotografie si môžete pozrieť vo Fotoalbume.

        • V múzeu s Andersenom
          • V múzeu s Andersenom

            1. 3. 2017

            Žiaci 1.A a 3.B triedy sa tesne pred Vianocami zúčastnili v rámci rozvoja čitateľskej gramotnosti na výstave v Medzinárodnom dome umenia pre deti Bibiana – Andersen, rozprávkar na cestách po Európe. Interaktívnou zážitkovou formou spoznávali dielo slávneho rozprávkara a jeho putovanie po Európe. Najrpv sa premiestnili tajnou chodbou do minulosti, kde spoznali pracovňu, v ktorej vznikali slávne rozprávky, následne ich rozprávky vtiahli priamo do deja a žiaci bojovali svoju poduškovú vojnu, leteli na nohách Divej labute, hľadali strateného Statočného cínového vojačika, guľovali Snehovú kráľovnú, bojovali s veternými mlynmi ako Don Quijote, vyskúšali si Cisárove nové šaty, vkladali hrášky pod perinu Princeznej na hrášku, hrali sa so Škaredým káčatkom, blúdili lesom, putovali po Európe a to všetko s nadšením a radosťou z poznávania. Keď už boli unavení, oddychovali počúvaním, alebo pozeraním rozprávok.

            Na záver si na tvorivých dielňach pod názvom Voňavé Vianoce vyzdobili a upiekli vlastné voňavé perníčky, zhotovili darčekové krabičky a podaktorí stihli dokonca vyrobiť aj vianočný pozdrav.

            Cestou späť ovešaní vlastnoručnými výrobkami kráčajúc po ceste kráľov si prezreli predvianočnú Starú Bratislavu.

            Plní zážitkov a radosti sa vrátili do školy a hurá na Vianočnú besiedku!

            Fotografie si môžete pozrieť vo Fotoalbume.